Och vem ska man tro på?

Börja alltid med att fråga: För vem? Och varför? är råden. Här kommer några exempel:

Är morot nyttigt?
Ja, morot är naturlig kost som innehåller en hel del bra saker och inget dumt. Perfekt för växande barn och för de som tränar. Kanonbra val för den smala och friska personen som bara vill vara hälsosam.
Nej, morot innehåller ganska så snabba kolhydrater och ett lass kokta morötter blir för de flesta sockerberoende en stor ”kick”.  Vid viktminskning är det ofta enklast att vara strikt och då passar morot inte in.

Så, är morot nyttigt? Det beror på för vem och vilket mål man har!

Är bacon ett bra val?
Ja, om du önskar gå ner i vikt fungerar bacon perfekt. Gott och ett bra val av fett. Så är vikten den viktiga så är bacon bra.
Nej, bacon innehåller (oftast) nitriter, någon du inte vill äta (i stor mängd ofta).  Det betyder att om hälsan är ditt fokus är de flesta bacon ett dåligt val.

Får man äta grädde och bär?
Ja, klart du får. om du vill 🙂 Nej, inte om du vill gå ner i vikt, allt du äter utanför maten minskar dina chanser till viktminskning. Fast… vissa går ner i alla fall, andra minskar inte ett gram om de lägger till extra val. Är grädde och bär naturligt kost? Nja, mejeriprodukter är nog inte det mest nyttiga vi kan välja. Så vräk inte i dig. Njut av det lilla goda!

Är grädde och bär ett bra val?
Japp, ett kanonbra val som efterrätt. Perfekt som guldkant på vardagen. Bra val för den som har sin nöjdhetsvikt.
Nej, grädde triggar ofta de som är sockerberoende.

Är olivolja bra?
Nej, den innehåller omega 6. Fast om du äter den som de gör i medelhavskosten så är den kanon. De äter ju naturligt mycket fisk och balanserar omega 6 med omega 3. Och då får du helt plötsligt ett annat svar:
Ja! Den innehåller en massa bra antioxidanter samt nyttiga enkelomättade fetter. (Köp kallpressad)
Fast, nej! Inte om du steker i den. Och Nej, inte om du köper en varmpressad.

Så många frågor har ofta många svar. Helt beroende på vem du är och vad du vill! Och från vilken vinkel du tittar på frågan. Allt har något bra i sig. Och allt har något dåligt i sig. Det gäller att värdera alla sidor. Plus att sen se på sammansättningen på kosten. (Som med olivoljan)

Sen finns det några frågor som har klockrena svar.
Bör man äta sädesslag? Nej!
Bör någon äta gluten? Nej!
Är fullkornspasta bättre än vit pasta? Nej! Du bör inte äta någon form av pasta.
Är margarin nyttigt? Nej!

Hur ska du kunna göra det enkelt? För inte ska det väl vara svårt att äta?
Jag berättar i morgon. Då kommer ett gäng enkla tydliga riktlinjer 🙂