AHU Komplementär funktionsmedicinsk rådgivare

Komplementär funktionsmedicinen är ett holistiskt medicinskt område som med vetenskaplig grund har fokus på att identifiera och skapa lösningar till funktionella störningar. Komplementär funktionsmedicin har fokus på orsaken till hälsoproblemet där skolmedicinen idag ofta arbetar symtomdämpande åtgärder.

Allt hänger ihop, vilket innebär att vi behöver söka efter orsaken i både det mentala och det fysiska såsom en helhet, till skillnad från att se kroppen som enskilda avskilda delar och organ.

Kroppen kan, med enkelhet, alla sina 100 000-tals processer och arbetsuppgifter om vi, i våra liv, undviker att störa eller förstöra. Kunskapen inom komplementär funktionsmedicinen landar i att förstå vad kroppen behöver och vad som hindrar den från att göra sina arbetsuppgifter.

Med den kunskapen kan du och din klient sen välja att undvika att störa kroppens naturliga processer samt underlätta alla hälsopåverkande funktioner. Din kropp och ditt sinne vill må bra, vara stark och ha energi i överskott.

Fokus ligger på kost, sömn, rörelse, självsnäll och livskvalitet. En ekvation som teoretiskt låter enkel men som i praktiken, idag, kräver en hel del biokemisk kunskap då vi i västvärlden de senaste 100 åren har kört vilse.

Anna Hallén, kursledaren, har precis avslutat en 3 års universitetsutbildning med en Fil kand. i biovetenskap. Många av hennes universitetskompisar sammanfattade utbildningen som mycket bra grundkunskap men hur gör man nu? Lite som att få 10 säckar fulla med kunskapslöv men inget träd att hänga dessa på.

Utbildningen till AHU Komplementär funktionsmedicinsk rådgivare bygger på 3 års universitetskunskap, där de användbara delarna är sammansatta i ett sammanhang tillsammans med alla ”hur”, alla möjliga lösningar. Lösningar byggda av forskningens och den biokemiska grundkunskapens ”pusselbitar”.

Kommande utbildning

Start 2025

Utbildningen är på två terminer med start 5 augusti 2025.

35 stycken Zoom-veckoträffar, tisdagar kl. 19:00 – 20:00.

Alla föreläsningar är förinspelade på Zenler.

Avslutning 19 maj 2026.

Pris: 49 000 kr, inkl. moms.

Räntefri avbetalning genom Human Finans

Följ gärna podden ”Vi snackar Stress & hälsa”.

Utbildningens innehåll

Block 1: Grunderna – trädet och stommen för vetenskapliga detaljer

Kost: Näringsämnen, näringsupptag, ”Blå Boxen”

Stress: Autonoma nervsystemet, stressens påverkan på vår fysiska kropp

Rörelse: Stillasittande & rörelse

Sömn: Vad är sömn och varför sover vi?

Livet: Självsnäll och livskvalitet

Vad är vi designade för?

Examinering genom digitala tester

Block 2: Biokemi – de vetenskapliga löven/ detaljerna

Livets kemi; Grunderna och alla smådelar

Cellbiologi; Cellen, DNA, RNA och genetik

Mikrobiologi: Bakterier, virus (virologi) och parasiter samt några vanliga sjukdomar

Fysiologi; Matsmältningssystemet (GI-systemet), nervsystemet, lever & njurar, muskelfysiologi, mikroflora (våra bakterier), andning (respiration), hjärta och kärl, medvetande och beteende, endokrinologi

Immunsystemet och inflammation; Vårt yttre och inre immunsystem uppdelat i det medfödda och adaptiva immunförsvaret. Mediatorer såsom exempelvis cytokiner. Inflammation.

Sjukdomslära; Aptitreglering och övervikt, UVI (urinvägsinfektion), GERD (halsbränna och sura uppstötningar, IBD (Ulcerös kolit och Crohns sjukdom), IBS, smärta, endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar, ME, astma & KOL, allergier, cancer, lipödem, ledsjukdomar (ex. artros och Reumatoid artrit),

Farmakologi; Farmakodynamik och farmakokinetik, adrenerga och kolinerga medicin, behandling av smärta, psykofarmaka, endokrin farmaka, medicin vid astma, antibiotika, hjärt- och kärlmedicin

Examinering genom digitala tester

Block 3: Lösningar, ”Allt hänger ihop” – dags att sätta ihop trädet i sin helhet

Stress (HPA-axeln), sköldkörtel, hormoner (OAT-axeln) och vårt mikrobiom.

Värk utan skada såsom exempelvis fibromyalgi, symtom utan medicinsk mätbarhet såsom

IBS, hjärndimma, håglöshet & trötthet samt hudproblem och övervikt.

BKA (Biokemisk analys).

Skillnad mellan funktionella störningar och sjukdomar.

Examinering genom digitala tester

Block 4: Din roll som AHU komplementär funktionsmedicinsk rådgivare

Coachning, ACT, MI och NLP

Företagande

Övningsklienter

Projektarbete

Examinering:

Alla digitala tester ska vara genomförda och godkända med 100% rätt svar.

Övningsklienterna ska vara genomförda och godkända.

Projektarbetet ska vara genomfört och godkänt.

Information

Utbildningen använder sig av det som kallas ”Flippat klassrum”, helt enkelt att vända upp och ner på inlärningsprocessen. Du tittar på kunskapen som inspelade föreläsningar och vi ses därefter på Zoom för frågor och för att diskutera den nya kunskapen. Detta för att göra teori & fakta till förståelse och kompetens. Allt för att besvara den så viktiga frågan: Men hur gör man i verk­lig­he­ten? (Inspirerat av den fantastiska pedagogen Magnus Ehinger).

 

Vi ses 1 timme per vecka (under året finns lediga veckor enligt schema) i ett förbestämt arbetsschema där vi tar upp en specifik föreläsning per gång. Var föreläsning avslutas med ett digitalt test.

 

 

Rekommenderad litteratur:

Illustrerad farmakologi 2 av Terje Simonsen & Jan Hasselström, Natur & Kultur. (Finns endast som begagnad. Du önskar nr 2, inte nr 1.)

Eller,

Illustrerad farmakologi av Hege Thoresen, Terje Simonsen, Hege Christensen, Harald Thidemann Johansen, Eili Tranheim Kase, Studentlitteratur AB.

Efter avslutad utbildning kan du:

Analysera orsaker till negativa hälsosymtom samt ge råd till klienter som vill öka sin livskvalitet, minska värk och funktionella störningar samt ge individuella råd efter klientens behov och önskningar.

Kursledare:

Anna Hallén – Socionom med ACT-kompetens,  basmedicin, Hälsovetare med en fil.kand i biovetenskap samt personlig tränare, hälsocoach och författare till 17 hälsoböcker.

35 förinspelade föreläsningar med tillhörande Zoom-träffar

Examinering:

Alla digitala tester ska vara genomförda och godkända med 100% rätt svar.

Övningsklienterna ska vara genomförda och godkända.

Projektarbetet ska vara genomfört och godkänt.

Att vara AHU Komplementär funktionsmedicinsk rådgivare är oerhört mycket mer än att förmedla kunskap och fakta. Att vara AHU Komplementär funktionsmedicinsk rådgivare innebär att du kan analysera orsaker till negativa hälsosymtom samt ge råd till klienter som vill öka sin livskvalitet, minska värk och funktionella störningar samt ge individuella råd efter klientens behov och önskningar.

Anna Hallén, kursledaren, har precis avslutat en 3 års universitetsutbildning med en Fil kand. i biovetenskap. Många av hennes universitetskompisar sammanfattade utbildningen som mycket bra grundkunskap men hur gör man nu? Lite som att få 10 säckar fulla med kunskapslöv men inget träd att hänga dessa på. Utbildningen till Komplementär funktionsmedicinsk terapeut bygger på 3 års universitetskunskap, där de användbara delarna är sammansatta i ett sammanhang tillsammans med alla ”hur”, alla möjliga lösningar. Lösningar byggda av forskningens och den biokemiska grundkunskapens ”pusselbitar”.

Vanliga frågor

Ja, på forskning, grundläggande biokemi och beprövad erfarenhet.

Utbildningen är tvärvetenskaplig vilket gör att forskningen och den sammanfattade kunskapen kommer från många olika discipliner. 

Alla föreläsningar sker live på Zoom, men spelas in och du kan se dem hur många gånger som helst. Närvaro på föreläsningarna är viktig. Detta så du kan både fråga och ifrågasätta samt dela med dig av egna erfarenheter och kunskaper. Erfarenheten visar att de som försöker titta bara på de inspelade föreläsningarna kommer efter och får svårt att hinna i fatt.

Det är en stor fördel om du har en kostrådgivarutbildning eller hälsocoachutbildning i grunden men det är inget krav. 

Examinering:

Alla digitala tester ska vara genomförda och godkända med 100% rätt svar.

Övningsklienterna ska vara genomförda och godkända.

Projektarbetet ska vara genomfört och godkänt.

Ja, genom Human Finans erbjuds du räntefri avbetalning.

Finstilt men läsbart
Anmälningsavgiften på 3500 kr betalas in mot faktura vid anmälan för att garantera din plats. Denna återbetalas inte vid avbokning.

Utan läkarintyg
Vid avbokning senast 60 dagar innan kursstart återbetalas avgiften, minus anmälningsavgiften. Vid avbokning därefter sker ingen återbetalning.

Med läkarintyg
Vid avbokning senast 14 dagar innan kursstart återbetalas avgiften minus anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften är då innestående och dig tillgodo i 12 månader och du kan boka på ny utbildning inom den tiden. Vid avbokning senare sker ingen återbetalning, men kursavgiften får användas inom 12 månader för valfri utbildning.

Inställd utbildning
Vi för få deltagare kan utbildningen ställas in utan kompensation. Hela avgiften, inklusive anmälningsavgift, betalas naturligtvis tillbaka.