Jo, det ska den och det gör den. Om den inte gör det så vill du träna upp den till att göra det. Lite som att säga att mina muskler tål inte att gå på promenad. Är du så svag så kommer du bli sjuk. Du vill inte undvika promenader för att det känns bättre för stunden. Du vill träna upp dig så du orkar gå.

Hjärnan och tarmen är bästa vänner. Men på tarmens bekostnad. De delar på den energin som finns. Och om din hjärna går på högvarv så lånar den energi från tarmen – som ska betalas tillbaka. Om du inte betalar tillbaka energiskulden kommer tarmen inte kunna göra sitt jobb…

Det är till och med så smart anordnat att tarmen bara fungerar när hjärnan vilar. Just för att det inte ska bli någon konkurrens. Så när du är trygg, har lediga tankar och mår bra så funkar och jobbar din tarm. Och vice versa.

Vad händer då om du stressar, andas fel och öser på samtidigt som du försöker äta? Jo, tarmen säger ifrån. Naturligtvis. Vad gör många då? Jo, de ger maten skulden samt tror att annan mat är lösningen.

Detta innebär att många undviker det som tarmen säger ifrån om. I stället för att sätta tarmen på ON. Många fortsätter låna energi från tarmen till hjärnan och äta “färdigtuggad” mat utan fibrer. Tarmen blir svagare och svagare. Skulden blir större och större.

Sen kommer ALP, full av grönsaker. Till och med råa! Massor med fibrer. Tarmen hamnar på “gym” och får träningsvärk. Och om du fortsätter att stjäla energin så hinner tarmen inte laga sig, återhämta sig, träna upp sig och klara av vad den naturligt ska. Många tar nu bort “träningen” och förblir svaga… Medan jag jagar på dig. Du måste betala tillbaka energiskulden samt träna upp din tarm igen. Du måste kunna hantera råa grönsaker. Annars blir du sjuk. Varför? Jo för bakterierna i din tarm behöver mat. När de mår bra och är många miljarder så kommer de påverka ditt immunsystem samt blodsockersystem på ett underbart sätt. När de inte är många och inte mår bra är ditt immunsystem svagt och kroppen har svårt att hålla ett balanserat blodsocker.

Hur gör man då? Ja, du måste prova dig fram. Göra en egen plan. Långsamt träna upp din tarm igen. Hur mycket och hur snabbt beror på din återhämtningsförmåga, dina gener, din stress, din vardag och hur din historia ser ut. Det finns inget svar som gäller alla. Det finns ingen optimal lösning med exakta gram. Du får prova dig fram. Hur snabbt kan du träna upp din tarm igen och hur mycket vila kan du skapa var dag?

Fokus är: 1 Trygghet, vila, andning och lediga tankar. (Släng aldrig i dig maten och ät aldrig stående) 2 Probiotika och lera. ( Jag rekommenderar: AquaNatur) 3 Grönsaker i den mängd där du precis utmanar din kropp. Inte för lite, för då får du ingen träning. Inte för mycket, för då överbelastar du. Den mängden får du själv leta fram. Och den kan även ändra sig dag för dag beroende på om du gör andningsövningarna eller ej. Om du tänker negativa tankar eller ej. O s v.

Maten är inte orsaken och därför inte lösningen. Lösningen är att du delar med dig av energin till din tarm och inte stjäl allt till att låta hjärnan oroa sig, älta, stressa och ständigt vara aktiv. Så nästa gång din “mage” bråkar. fråga inte vad du ska göra med maten. Fråga vad du ska göra med livet, vardagen, din stress och din andning. Där är lösningen.

Om din tarm inte tål grönsaker kan du inte hålla dig pigg, frisk och normalviktig. Dags att träna upp den igen.