Kan mat förbättra min IBS? Ja, svaret är lika självklart som om mat kan förvärra IBS. Och alla ni med mag- och tarmproblem vet att fel mat kan ställa till det ordentligt.

Samtidigt är det viktigt att känna till att IBS inte är en ”matsjuka” utan att magen inte fungerar i det sympatiska nervsystemet (det för stress, oro, aktivitet). Och stoppar du ner mat i ett avstängt nervsystem i 20-30 kanske 40 år så kommer magen att säga ifrån med just ”IBS”.

Vi kan bara äta och hantera mat i det parasympatiska nervsystemet. det för trygghet, lugn, jag duger och mår bra. Så lösningen på IBS är att duga, andningsminuten och återhämtning.

Ät aldrig stående. Ät aldrig snabbt. Ät aldrig stressad och bråka aldrig vid köksbordet. Ät all mat med kniv och gaffel. Gör gärna andningsminuten både innan och efter måltid.

Men tillbaka till maten.

Det enklaste sättet och faktiskt det mest positiva är att först ta bort allt som kan påverka och sen lägga tillbaka efterhand. Det är roligare att lägga till än att hela tiden ta bort.

Så börja med att ta bort allt mjöl i alla former (bröd, flingor, pasta, couscous mm), gluten (finns tyvärr tillsatt lite var stans) och mejeriprodukter (Börja med alla, men både grädde och ost brukar snabbt kunna läggas tillbaka) . Låter trist, men vi börjar här. Sätt en gräns på tre månader i kalendern.

Vad ska du undvika? Jo, allt som irriterar och ökar inflammationer. Hårda fibrer, allt som kallas fullkorn och kli, fungerar som sandpapper på ett skrubbsår. Så knäckebröd och fullkornsprodukter ska helt bort. I min värld –  för alltid.

Omega 6 ökar inflammatoriska processer i din tarm, alltså kan förvärra dina problem. Så vi vill skapa en bra balans mellan omega 6 och omega 3.

Byt margariner mot Bregott eller smör. Förhoppningsvis har du redan gjort det valet.

Ta bort hel och halvfabrikat som är proppfulla med omega 6.
Byt ut solrosolja och majsolja mot de nyttiga raps- och olivolja. (Men fortfarande är smör bättre eftersom de nyttiga oljorna ändå innehåller en ganska stor del omega 6)

Vad ska du lägga till?
Nummer ett är Omega 3! Vissa tål fett ganska dåligt när tarmen bråkar, då är det omega 3 som ska prioriteras. 1-2 gram gurkmeja (smaklös gul helt vanlig krydda) är bra vid alla tarmsjukdomar. Lätt att lägga till sin dagliga kost. (Gurkmeja – curcumin,  når tjocktarmen)

Varför rekommenderar jag antiinflammatorisk kost till ISB som inte har med inflammationer att göra? Jo, av samma anledning som att omega 3 kan hjälpa vid fibromyalgi. Vilket är jättekonstigt eftersom det inte heller är en inflammatorisk sjukdom. Till det kommer dock ännu en spännande reflektion: En tredjedel av de som har IBS har också fibromyalgi.

Omega 3 och omega 6 balansen påverkar så oerhört mycket mer än bara de inflammatoriskt processerna. Du blir till exempel mer uthållig och smärttålig. Kan vara ett stöd vid besvärlig IBS.

Jag rekommenderar även probiotika.

Idén med probiotika är att återställa balansen i tarmfloran. oerhört viktigt för att kroppen ska hamna i balans.

Du vill också öka vattenlösliga fibrer. Men här kan det vara lite svårt. Vissa tarmar är så trötta att de reagerar negativt fast de behöver fibrerna. Prova med 2 msk linfrön eller phylliumfrön. För de flesta fungerar det. Annars har jag hört att pulveriserade psylliumfröskal som bara blir gelén kan fungera på den tröttaste mage och tarm.

Vattenlösliga fibrer finns också i grönsaker. Öka dem om du kan! Men även här finns lite att tänka på. Vissa tål inte trådiga fibrer. De som finns i sparris till exempel.

Undvik gasbildning. Vilket betyder att du ska hoppa över linser, bönor, kikärtor och frukt. (Någon som jag alltid rekommenderar dig att undvika av andra orsaker.)

Undvik starka kryddor, alkohol, mint och citrus. Just nu. Tänk på att IBS inte är en mat och kostsjukdom. Men just nu tar vi bort allt som stör. Drömmen är att du med lugn och trygghet, med andningsminut och ändrat sätt att äta – att du blir fri från IBS och då kan du lägga tillbaka maten igen.

Ät mindre mängd mat vid 3-5 måltider.

Håll detta utan undantag i TRE månader. Utvärdera. Lägg aldrig tillbaka mjölmaten eller fullkornen. Men många klarar av att lägga tillbaka lite grädde och ost, vilket gör det enklare och godare att laga mat igen.

Och jag tjatar: Sist men inte minst. Stress finns i ett system i kroppen – sympatiska nervsystemet. Magsmältningsfunktionerna i ett annat – parasympatiska nervsystemet. Dessa två system är som en gungbräda. När det ena är på (uppe) är det andra av (nere). Står gungbrädan still så är ett system alltid avslaget – och inte brukar det vara stressen som är borta!

Avslappningsband, andningsminuten, yoga, pilates, skogspromenader, spikmatta, läsa bok… ja, det kan göra under för en besvärlig mage.

Lycka till nu!