Jag fick frågan om det går att mäta kortisol och jag svarade att ja det gör det men varför lägga pengar på något du kan känna svaret på?

Kortisol är ditt stresskyddande hormon. Det är antiinflammatoriskt och gör dig vaken och motiverad. Det följer adrenalin som ger dig turbo. Detta för att när vargen kommer ska su vara alert, stark och vaken. Adrenalin ökar inflammationer så det är viktigt att kortisol orkar häva dessa om de inte behövs.

Inflammation är kroppens försvar mot vävnadsskada och virus/bakterier. Om vargen river dig på ryggen är inflammationen ett försvar mor bakterierna vargen hade på sina klor och som nu skadar dig i såret. Behöves inte inflammationen ska kortisol hålla den nere/borta.

Denna vakenhet och turbokraft kräver en massa energi från din kropp, naturligtvis. Och försöker du gå på turbo i 20 år så kommer din energi ta slut – obönhörligen. Det är detta som många idag tror är en ny sjukdom.

Först ökar kortisol för att rädda dig från inflammation samt ge dig extra vakenhet. Kortisol ska vara lågt så du kan somna på kvällen och är det som väcker dig på morgonen ur din sömn. Så om du genom oro, rädsla, stress, inte duga, inte räcka till att ständigt ber om kortisol kommer det vara så högt att du inte kan somna på kvällen och/eller vara så högt att det väcker dig alldeles för tidigt på morgonen, kanske runt 2-3-4-tiden.

Fortsätter du med oro, rädsla, stress, inte duga, inte räcka till under för många år kommer kroppen, för att rädda dig, ta bort din energi och vakenhet. Hjärnan kommer nu sänka både kortisol och T3. Den drar i nödbromsen åt dig, för du vägrar göra det. Nu är kortisol lågt och du kommer först märka detta genom att du omöjligt kan vakna på morgonen. “Jag är inte människa förrän 10-11 på förmiddagarna”. Fortsätter du lite till kommer snart “väggen”. En dag kan du kan inte ens komma upp ur sängen. Du har redan fått signaler om att dra i nödbromsen. Kroppen har skickat ut trött, stoppat funktionen på din mage och bajs, kanske skapat värk och skickat ut lite hopplöshet.

Så du behöver inte lägga pengar på att kolla ditt kortisol. Känn efter! Är det svårt att somna och/eller du börjar vakna för tidigt? Signal nummer ett. Högt kortisol. Dra i nödbromsen.

Är du ständigt trött och inte människa förrän sent på förmiddagen? Nu är det panik. Dra i nödbromsen! Lägg pengarna på vila, massage, terapi eller ta en dag ledigt. Vad ska du med värdet till?

Läs mer i LYMFAN, LEVER & LIVET