Ja, hur är det nu? Skapar fett gallsten?

Jag fick världens bästa liknelse berättad för mig idag.  Om någon proppar toaletten full med toapapper och lämnar den där… så kommer jag sen och spolar. Är det min spolning det var fel på?

Hm , för visst måste vi spola!

Där har du gallstensproblemen. Gallablåsan och gallvätskan ska ta hand om fettet vi äter. Eller snarare dela sönder det. Om nu ”motorn” står still i 20-25 år kommer den att kärva igen. Systemet blir fullt av ”toapapper”. Sen börjar vi äta fett igen, precis så som vi egentligen skulle har gjort från början. Vi drar igång motorn igen. Vi ”spolar”…

Och ibland, faktiskt ganska så ofta så ”slurpar” problemet faktiskt iväg. Det löser sig av sig själv. Men ibland blir det stopp.

Vad ska då då välja? Att försöka rensa och spola och rensa och spola. Alltså utmana systemet och få spolningen att fungera igen.

Eller hoppa över att spola och bara fortsätta att fylla på med toapapper?

Väljer du att äta fett så finns två möjligheter. Det blir stopp eller det löser sig.

Väljer du att fortsätta med fettfattig kost finns en möjlighet. Det blir stopp, men det tar lite längre tid att upptäcka detta.

Å sen en sista tanke. Är det ingen som fått gallstensproblem på tallriksmodellen? Varför skrivs det inte om detta i tidningen? På förstasidan… 🙂

Tänk om vi spolat mellan var gång från början i stället…

Så hur är det nu med gallsten och fett? Ja, du avgör själv.