Låt oss titta på tallriksmodellen
(NNR) Tallriksmodellen skapar tyvärr ett sug efter mer kolhydrater hos väldigt många människor. Allt bröd och pasta i synnerhet. Det starka suget i sig räcker för många för att tappa kontrollen över ätandet.
Att det finns ett kolhydratberoende (sockerberoende) som är enormt stark tror jag de flesta idag är överens om. (Vissa anser till och med att det skulle vara att minska sin livskvalité om man tvingades ta bort smörgåsen.)
Av denna anledning uppskattar många kolhydratfattiga kostval, eftersom de då återfår kontrollen över sitt ätande. De slipper suget, ett sug som skapar överätning och som i sin tur skapar övervikt.
Kolhydratfattig betyder inte kolhydratfri. Det är en kost utan bröd, pasta, ris och potatis men den innehåller både grönsaker, rotfrukter och nötter.
Snabba kolhydrater som macka, pasta och socker påverkar serotonin i hjärnan, vilket betyder att du kan påverka hur du mår med hjälp av kolhydrater. Kolhydraterna får dig att må bättre, vara mindre ångestfull och deprimerad. Du kan tröstäta. När kostråden tillåter så stor mängd och hävdar att det är nyttigt, är det lätt att överäta, av en myndighet, ”godkända” kolhydrater för att självmedicinera. Många ”tröstäter” för stress, oro och känslan av att inte duga. Tröstätningen skapar överätning och överätning skapar övervikt.
Snabba kolhydrater som macka, pasta och socker påverkar även dopamin i hjärnan, vilekt betyder att du kan uttråkningsäta. Även här med resultatet att vikten smyger sig upp och du har ett tråkigt liv eller har fastnat i ekorrhjulet.
Den stora mängden kolhydrater, även här är brödet och pastan en stor bov, skaparn för väldigt många människor, blodsockersvängningar vilket gör att du försöker ”piggäta” när blodsockret sjunker. Dessa extra mellanmål är oftast överätning och enbart för att höja blodsockret som kroppen sänkt för snabbt av tuggandet tidigare. Och äter vi på grund av blodsockrets svängningar (och inte hunger) är det lätt att det blir övervikt. Det är svårt att gå upp i vikt på hunger som ju mättas med till exempel en biff, bea och grönsaker till.
Tallriksmodellen är också fettfattig. För lite fett sänker din förbränning och lagom med fett ökar din fettförbränning (till sin normala nivå). Plus av fett blir du mätt. Det är svårt att hålla en kost, i 30-40 år, där du inte riktigt blir mätt och nöjd.
Mycket kolhydrater skapar alltså sug och lite fett skapar hunger. En nästan omöjlig ekvation om du har viktproblem. (Ja, jag vet att det finns de som kan äta så och vara smala, men det är inte de detta inlägg handlar om.)
Många är kolhydratkänsliga och har alltså en nedsatt insulinkänslighet.
Som sagt; vi är redan 50% överviktiga i Sverige. Alltså 50% som inte kan hantera vår kost (och ändå säger myndigheterna att vi ska behålla den). 50% som har tappat greppet om sina kostvanor. Många smala kan inte förstå detta. Ganska naturligt. De får inte detta överväldigande ”sug” av kolhydrater. De kan hantera dem. De blir inte beroende. Precis på samma sätt som att de flesta av oss kan dricka vin både på fredag och på lördag, men vi blir inte alkoholister för det. Några blir det… och de bör kanske undvika alkohol? Precis som vi med viktproblem bör undvika det som ställer till det för oss?
Men kan jag äta ”macka” och godis ibland?
Många önskar att de kan göra undantag och gör det. Beroendet är så starkt och vänner och bekanta tjatar ofta att ”en smörgås gör väl ingen skada” eller ”du får inte bli fanatisk”. Av denna anledning är det många som tappar kontrollen och greppet över sin valda lågkolhydratkost. De faller tillbaka i sitt beroende och ”äter som vanligt”. Så som vi ”alltid” har gjort. Nu är ”alltid” inte mer än ca 50 år. Vilket många har glömt (eller förträngt).
Paloekost kräver också en ny kunskap. Vi har ju i alla år fått höra hur vi ska äta, fett är farligt, riskakor är bra, vräk i dig frukt, ta bort skinnet på kycklingen, är mer fullkornsfibrer, välj lättprodukte och margarin. Och nu är vi många som säger att vi ska äta tvärt. Att vi vill välja paleokost (och även LCHF om du tål mejerier), vilket kan vara förvirring.
Många väljer att följa menyer och recept när man byter kostinriktning i stället för att förstå grunderna/kunskapen. Att ”menyäta” gör det svårt när du är bortbjuden, när du ska på restaurang, när du är på semester mm. Kunskap skapar en enkelhet. Enkelheten är det som får det att fungera. Utan kunskap blir naturlig paleokost (eller LCHF) enformigt och variationen torftig.
Många ser också kolhydratfattig kost som en viktminskningsmetod. Allt du väljer att göra under en kortare tid för att sen gå tillbaka till ”gamla vanor” kommer att innebära ett misslyckande.
Varför är det så svårt att äta bra?
Att göra en livsstilsförändring gällande kost är bland det svåraste uppgifter vi har. Spelar ingen roll till vilken kunskap/metod du väljer att göra förändringen till. Detta gör att många faller tillbaka till det gamla invanda, där du kan recepten utantill, kan handla utan inköpslista, enkelt kan välja snabbmat på språng mm. Ett lätt sätt att snabbt få kunskap är att kolla in den Blå Boxen
Tyvärr är också många kaloriskrämda och har fettfobi vilket i sig kan skapa en rädsla för att börja äta en hälsosam kost. Trots att maten inte innehåller kalorier och kroppen egentligen använder ATP. Vill du lära dig mer? Varsågod, tryck HÄR.
Ännu värre så håller nu myndigheterna på att skrämma oss för riktig mat såsom kött och fisk och vill att vi ska äta hittepåmat såsom 3D-printat kött, sojakorv och bönbiffar. Lite som att tanka en bensinbil med äppeljuice för att det ser ut som bensin… Hittepåmat och Serutsomkött är inte mat och ska inte ätas. Ät inget som är uppfunnet i ett laboratorium. Har det funkat att äta naturlig kost i hundratusentals år så funkar det nog i år med….