Här kommer ett gammalt inlägg från 2009. Men ibland kan gamla repriser vara riktigt intressant. Om kunskapen ändras för mycket med tiden så var den fel från början.

Jag får ofta frågan: Men hur mycket fett kan jag äta? Jag har också hört några (få) säga att ”jag går upp av LCHF”.

Vänd på tanken! Hur mycket kolhydrater kan jag äta? Det är ju det som är poängen. Du måste få bort kaloritänket. Det fungerar inte. Kroppen fungerar inte så. Men du kan inte behålla alla mackor och pasta och lägga på fullfeta produkter. Det går inte. Naturligtvis! Kolhydrater triggar ju insulin som är vårt stora FETTINLAGRANDE hormon. Vi måste minska på fettinlagringen INTE på fettet.

Förr åt vi en massa kolhydrater (Tallriksmodellen) Det skapar ett sug och blockerar mättnadskänslorna samt triggar fettinlagringen till tusen. Eftersom kroppen kan bygga om kolhydrater till fett så kan du i detta läget inte äta speciellt mycket fett. Kroppen har ju redan tillgång till fett i massor i form av riskakor, fri mängd potatis och grovbrödmackor utan smör….

Nu ska du göra tvärt om. Ät  fett som skapar mättnad och ökar din fettförbränning.

Sen kommer frågan: Hur mycket kolhydrater kan och vill just jag äta? Hur har jag det med sötsuget? Hur vill jag se ut?

10 enkla knep för att komma igång! Jag har gjort lite förändringar då min text tyvärr missuppfattades på löpande band. Hoppas att den är mer tydlig nu.

1. Ät en 2-3 ägg till frukost och en handflata (med fingrar) stor mängd kött, fågel och fisk till lunch och en likadan till middag. Proteiner behövs för att du ska vara nyrenoverad och i tipp topp skick.
2. Ät  500 gr grönsaker ovan jord var dag. T ex blomkål, broccoli, paprika, tomat, gurka, vitkål, zuchini mm. Grönsaker ger folsyra och vattenlösliga fibrer. Tänk på att blomkålsmos väger en hel del.
3. Lök är en av de absolut nyttigste grönsaker så ät lök trots kolhydraterna…. 🙂 (Om du inte triggar på det naturligtvis)
4. Lägg till 1 dl fet gräddsås eller motsvarande till var måltid. Fett är gott och skapar mättnad!
5. Ät 2-4 måltider per dag. Känn efter vad som passar dig. Din kropp har svårt att ta upp all näring på bara en måltid.
6. Ät 1 dl nötter per dag om du kan hantera den mängden kolhydrater. Blandade av alla sorter för mineralernas skull. Tål du inte nötter eller inte kan hantera kolhydraterna så ät tillskott av magnesium och selen.
7. Väljer du att äta mer kolhydrater eller tränar väldigt mycket så kan många lägga till  rotfrukter, yoghurt och bär.
8. Rör dig. Mycket och ofta. Men vad du gör spelar inte så stor roll, bara du tycker om det 🙂  Rörelse minskar på din stress, får din mage att fungera bättre och hjälper till att balansera dina mättnads- och hungersignaler på bästa sätt.
9. Är du stressad? Då har du för mycket kortisol i kroppen. Minska den nivån med motion, spikmatta och/eller avslappning.
10. Sugen på något gott? Ostar av alla sorter är ett kanonval. Några av oss kan även njuta av lite riktigt mörk choklad. Men tänk på att allt du äter utöver maten minskar din viktminskning. Även om valen är nyttiga.

Vill du ha hjälp att hitta din väg?
Anmal_dig_nu