Jag får frågan ganska så ofta.
Så här kommer min personliga uppfattning.
Anna och bönor!
Jag är tveksam mot att äta dessa var dag – även att äta dessa ofta. Någon gång då och då spelar aldrig någon roll (men det gäller ju allt)
Jag njuter ibland av en hummus eller en chili con Carme. Men sällan och inte för att det skulle vara nyttigt utan för att jag tycker det är så gott.
Vad är det då jag tvekar på?
Histaminfrisättande (tvåa på sighi-listan)
Torkade bönor kan innehålla mögelsporer
Koppling till inflammation genom mastcellerna
Antinutrient (minskar upptag av mineraler)
Lektiner (Minskar upptag av mineraler samt kan binda sig till de röda blodkropparna och klumpa ihop dem)
Innehåller proteasinhibitorer (minskar proteinupptaget)
Innehåller antinutritionella glukosider, ex. saponiner och alfa-galaktosider.
Innehåller fytater (hindrar mineralupptag)
Tanniner (hindrar näringsupptag i tarmen men har fördelen att de fördröjer glukosupptaget i tarmen.)
Oxalater (är läskiga då de deltar i jonbalansen och minskar upptaget av natrium, kalium och kalcium)
Sojabönorna är en värsting: binder till östrogenreceptorer och bidrar till hormonstörande effekter
Ja de är blodsockersänkande – men det är alkohol också ?
Ja, låga doser kan ha en positiv effekt på matsmältning och tarmflora men det har grönsaker också
Ja. Resistent stärkelse är nyttigt men finns även i avokado, aubergine, jordgubbar, rödbetor, kronärtskocka, ärtor, sparris, jordärtsskocka och sesampasta.
Plus, att hade bönor varit lösningen hade vi naturligtvis aldrig lämnat GI-tiden 2005 ❤
Tack Anna.
Vilka livsmedel innehåller oxalater
Vad får du fram om du googlar?