Jag  brukar fråga ”Om du fick en timme extra per dag, vad skulle du då göra?”. De flesta stannar upp, funderar och svarar; ”Jag vet inte”. Men om du inte vet var du vill komma, vad du vill eller är på väg, hur ska du då hitta vägen dit? Många är så fast i ekorrhjulet att de bara sätter en fot framför den andra dag efter dag utan ett mål eller en önskan. Vad är viktigt och värdefullt för dig?

Att kämpa sig framåt på ren viljestyrka utan ett mål, annat än bli klar med det ”tråkiga” för att sen få krascha ner i soffan och zappa på tråk-TV, kommer aldrig hålla i längden. Jag brukar säga att jag inte är förvånad över att så många mår så dåligt, jag är mer förvånad över att vi mår så bra som vi faktiskt ändå gör. Vad skapar du för liv och vardag? Vad gör du för att förändra det du inte tycker om? Ja, du så mår strålande kommer nog redan nu tröttna på dessa rader. Men du som känner att du vill ha en förändring hoppas jag läser vidare. Och gör! Det är nämligen inte det du läser eller hör som skapar förändring, utan det du gör.  Får jag ge dig en teknik som verkligen fungerar? Jag hoppas det.

Ta fram ett papper och en penna. Rita en stor cirkel på pappret och dela upp den med ett kryss och ett kors så du får åtta ”tårtbitar”. Känn nu efter vad du tycker är viktigt och värdefullt för dig. Inte vad du bör tycka, eller vad andra tycker att du borde lägga fokus på. Utan vad du vill ha i ditt liv, som är viktigt för just dig. Kanske är det tid med vänner, intimitet, andlighet, träning, lära dig nya saker, roligare fritid, semester, skratt, jobb…? Det kan vara precis vad som helst. Saker du vill ha i ditt liv, som är viktiga och värdefulla för dig. Det spelar ingen roll om du bara får ihop fem, eller om du behöver göra fler cirklar för den första räcker inte till. Detta är ditt liv och nu finns inga regler, bara du och ditt liv.

När du skrivit upp allt som du vill ha i ditt liv så ge alla saker en siffra mellan 1 till 10 där 1 är dåligt och 10 är toppen. Titta på ”ditt liv”. Vad vill du förändra först? Kanske vänner har en svagare siffra än du skulle önska. Du saknar vänner och de du har hinner inte träffas så ofta som du vill. Plus att en vän är inte helt snäll mot dig. Välj den tårtbiten som känns viktigast här och just nu, jag tar vänner som exempel. Nu är det dags att ”göra”. En sak i dag, en sak i morgon, en sak innan veckan är slut och en sak innan månaden är slut. Men bara en tårtbit i taget.

”Men Anna, jag har inga vänner att göra något med”.  I dag: Sök upp gamla klasskompisar & gamla arbetskompisar på FB och bara säg hej och se vad som händer. I morgon: Anmäl dig till en livekurs på din ort i någon som du gillar, lovar att du kommer lära känna någon. I veckan: Boka in en fika med någon eller ring en eller två av de som sa hej tillbaka. Inom månaden: Bjud hem någon eller planera en dag på ”loppis”, eller vad du nu gillar.

Vad är viktigt och värdefullt för dig? Är du beredd att göra och skapa för att få det du önskar. Och du, om du fick en timme extra var dag, vad skulle du då göra