Tre viktiga ord att definiera.

1 – Stress?
Stress är rädsla, oro och ältande.
Stress är att inte duga, inte räcka till, inte synas eller att synas. Stress är utanförskap, att inte tillhöra och stress är uttråkning och understimulans. Stress är också att äta så du inte får alla byggstenar.
 
Stress är inte mycket att göra – det är rädslan för konsekvenserna om du inte hinner eller om du misslyckas eller om du klantar dig eller glömmer.
 
2 – Vila och återhämtning?
Trygghet!
 
Sen beror det på vilken vila du och din hjärna behöver:
En trygg aktivitet som en promenad i naturen?
En trygg tupplur i hängmattan?
En medveten aktivitet som genom ”kidnappning” skapar trygghet? Mindfulness – meditation – läsa en bok?
En aktiv trygghet med rörelse? Yoga?
Fysisk vila?
Mental vila?
Hjärnvila? En vila från tankar? Alla tankar eller bara orostankar?
 
Vila är aldrig att titta på FB eller TV. Det är passivitet, vilken kan vara skönt det med men får inte förväxlas med vila. För hjärnan är nämligen allt annat än utvilad efter det. Den har bara sluppit egen aktivitet – inget annat.
 
3 – Ge upp?
Ja, det måste vara det dummaste uttrycket vi skapat. ”Anna, när vet jag när jag ska ge upp?”
 
”Ge upp” betydet svaghet, att inte kunna och att ha misslyckats.
 
Nej, byt uttrycket ”ge upp” mot att byta väg!
 
Att byta väg är ett aktivt val där du ska göra det modigaste och tuffaste du troligtvis hitintills gjort.
 
Ge upp är det passiva valet där du stannar kvar i en omöjlig situation tills din kropp vägrar låta dig komma upp ur sängen. Ge upp betyder att vi inte gör något utan stannar kvar i nässelfältet tills hjärnan stänger av för att skydda oss från att dö.
 
När kroppen inte lyder, motivationen är borta, koncentrationen och minnet lyser med sin frånvaro – när ingenting längre fungerar – så har du inte blivit sjuk. Din kropp har stängt ner för du inte bytte väg. Din vänliga hjärna har stängt av för att du inte ska dö. Den räddar dig från ett överbelastat nervsystem.
 
Jag önskar så att alla visste att stress är rädsla, vila är trygghet och byta väg är så långt från ”ge upp” som du någonsin kan komma.
 
Och att trötthet är en signal som betyder att hjärnan och kroppen behöver vila…
 
Att stänga av signalen med ett piller för att kunna ösa på lite till kommer aldrig hålla i längden. Smällen blir bara så mycket hårdare.