Låt mig först klargöra. Jag förespråkar INTE aspartam. Men tycker heller inte om alla rövarhistorier som florerar. Många tycker och påstår väldigt mycket om just aspartam. Väldigt mycket som inte har någon grund.

 Aspartam fungerar som myrgift! Vem vill äta myrgift? Naturligtvis vill ingen äta myrgift, men är aspartam giftigt för männsikan bara för att det är giftigt för myror?

Vill du äta hundgift? Vågar du äta någon som dödar hundar? Helt vanligt mörk choklad är ett hemskt gift för hundar. Det behövs inte speciellt mycket för en dödlig utgång. Är då mörk choklad ett gift?

Vi borde ju använda samma logik på mörk choklad som på myrgift….

Många hävdar att aspartam är en kemisk konstgjord produkt. Ja, visst är den konstgjord och visst är det kemi. Men innehållet är två helt vanliga aminosyror, fenylalanin och asparaginsyra. Två vanliga aminosyror som kroppen bygger proteiner av. När vi sätter ihop dem så blir det denna extremt söta smak fast utan kolhydrater.

Därmot finns de inte sammansatta naturligt i naturen. Precis på samma sätt som vitt socker (sackaros) inte finns fritt naturligt i naturen.

Vad bildas när kroppen sen bryter ner aspartamet? Jo, träsprit (metanol) och fenylalanin.

Av träsprit blir du blind och sen är det av logik skapat en slutsats att av aspartam blir du blind. Har du någon gång druckit vanlig apelsinjuice? Den innehåller mycket mer träsprit per glas än lightläsk!! Har du någonsin hört att du blir blind av apelsinjuice? NIX! För att mängden är såååå liten. Och sen var den ju ÄNNU mindre i lightläsken.

Vissa människor kan inte bryta ner aminosyran fenylalanin, äter det den så får de hjärnskador. Nyfödda barn tar ett prov, tidigare i hälen, men nu i handen tror jag, PKU test. Det är för att kontrollera om de kan bryta ner fenylalanin. Kan de inte det får de en mycket strikt meny för resten av sitt liv. Av denna anledning finns det varningstext på allt med fenylalaninkälla som normalt inte ska innehålla proteiner (aminosyror). Så de kan undvika hjärnskador. Så nu är slutsatsen att alla får hjärnskador av aspartam… i så fall skulle vi inte kunna äta proteiner i allmänhet, för då skulle vi få hjärnskador av dem med. Nej, det är naturligtvis fel.

Men du ser hur tidningar kan skapa rubriker som NÄSTAN är sanna och sen skrämma upp allmänheten.

För visst blir du blind av träsprit. Och visst får du hjärnskador om du inte kan bryta ner fenylalanin. Bara den logiska slutsatsen och slutklämmen som blev helt fel.

Tror jag att det är nyttigt? Nej, självklart inte. Bara ännu en onödig tillsats.

Tillägg 2023: WHO har nu klassat aspartam som cancerogent och avråder från att äta det.