Vad är Annas variant av LCHF? Ja den finns faktiskt inte. Jag arbetar inte med en metod, jag arbetar med att system. Du är som ett mixerbord. vad är din inställning?

Jag individanpassar och tror inte på en och samma fördelning till alla. Detta gör att jag inte har en tydlig linje. Ena dagen godkänner jag något som jag nästa dag ifrågasätter. Hur får jag ihop logiken? Jo, ganska enkelt.

Antingen skriver jag vem som ska tänka efter eller så ber jag dig som läsare att känna efter. Gäller detta dig? Kan du äta detta? Vad händer när du äter detta?

För att skapa en grund, för att förenkla, har jag en grundmodell som jag kallar Annas Handmodell. Den ger (med mina händer) ca 2000 kcal och 24,7 Kh. Har du mindre händer blir det mindre och har du större händer blir det mer.

Därifrån anpassar jag sedan efter individ. Här kommer några tankar:

1. Tål du så mycket Kh?
2. Behöver du mer Kh?
3. Finns det några Kh du triggar på trots att de är få?
4. Behöver du mer kontroll?
5. Kan du göra undantag?
6. Kan du hantera bakning?
7. Behöver du minska på mejeriprodukterna?
8. Triggar ost dig?
9. Triggar sötningsmedel dig?
10. Tar du hänsyn till tillsatser?
11. Tar du hänsyn till nitriter?
12. Räknar du Kh eller väljer artegen föda?
13. Hur fungerar din serotoninnivå?
14. Din dopaminnivå?
15. Hur ser ditt ätbetende ut?
16. Kan du kontrollera ditt ätande även utan ketonerna?
17. Hur fungerar din mättnad?
18. Hur fungerar din hunger? (vilket är en helt annan sak)
19. Vilka är dina fällor?
20. Vad är ditt mål och varför har du inte nått fram till det?

Finns många punkter till men vi stannar här.

Vad betyder då detta i verkligheten? Hur påverkar dessa svar mina rekommendationer?

Jo, jag är ibland för och ibland emot bakning.
Jag är för och emot frukt.
Jag är för och emot nötter.
Jag är för och emot grädde och yoghurt samt ibland ost.
Jag är för och emot kontroll.
Jag är för och emot halvfabrikat.
Jag är för och emot bacon.
Jag är för och emot kolhydratfria sötningsmedel.
Jag är för och emot honung.
Jag är till och med för och emot frö, som inte ens är artegen föda….
O s v.

Vad är då min grund? Var står jag?

Jo du ska äta artegen föda plus mejeriprodukter om du kan hantera dessa.
Skaldjur, fisk, ägg, fågel och kött.
Men här måste du ta hänsyn till om du har inflammatorisk värk, om du har sköldkörtelproblem…

Grönsaker och om du kan hantera även rotfrukter.
Här måste vi tänka på om även ovanjordgrönsaker kanske triggar, som körsbärstomat och röd paprika. Kanske kan du äta rotfrukter i en wok men inte bara rivna morötter? Kanske triggar paprika mer än rotselleri?

Bara naturliga fetter men av alla slag.
Här kan grädden och yoghurten bli en fälla för vissa och räddningen för vissa. Kokosfettet är supernyttigt men tar helt överhand när jag får matdagböcker med upp till skrämmande 150 gram kokosfett per dag…

Nötter
Oerhört bra med alla mineraler, sämre med omega 6. Men det går ju att kompensera med fisk. Tyvärr triggar nötter många beroende till överätande.

Bär och om du kan hantera frukt, men då svensk frukt på rätt tid.
(Alltså när de finns naturligt på våra träd. Plus att frukt äter du om du önskar viktuppgång eller vill ha godis för en normalviktig kropp.)
Dock en stor fälla och här behövs självkännedom!

Rörigt? Ja, lite tyvärr. Men vi kan inte äta samma sak för vi har inte samma gener och inte samma historia. Och alla dessa varianter ska jag förmedla i en allmän blogg. Det gäller att jag skriver vart ord rätt och att du läser vart ord rätt. Och detta är något av det svåraste som finns.

Det gäller att den sockerberoende inte läser att bakning är ok. Det gäller att den som har ett sunt ätbetende inte läser att bakning är förbjudet. Det gäller att den som önskar viktminskning inte ser att nötmjöl, ägg och kakao bara är nyttigt. Att den som nått målet och nu stabilt vill njuta av livets lyx inte bara läser mina förmanande rader. Och allt detta från ett och samma inlägg…

Jag var på en föreläsning för många år sen. Jag som LCHFare tillsammans med några GIare och en tallriksmodellare. När vi tillsammans gick därifrån så sa ALLA: ”Yes, jag hade rätt!”. Vi tittade förvånat på varandra. För vi visste att vi stod en bra bit från varandra i många frågor. Svaret var enkelt. Vi hade lyssnat på det som passade och förbisåg resten. Jag lovade mig själv att aldrig glömma detta.

Så, det viktiga är att du gör dina val och känner efter. Är de skrivna raderna till dig? Kan du? Ska du? Vill du? Passar detta dig?

Min personliga uppfattning är att jag inte tycker om sötningsmedel. Kan jag rekommendera det i alla fall? Ja, det kan jag. Om någon vägrar att ta bort något så kan jag ge minsta dåliga val.

Min personliga uppfattning är att nitriter inte ska ätas. Kan jag då rekommendera bacon i alla fall? Ja, det kan jag om personen framför mig uttryckligen struntar i tillsatser och bara vill gå ner i vikt.

Listan kan göras lång på individualisering. Så vad är Annas variant av kost? Jo, den som gör att du når ditt mål baserat på dina värderingar och dina val. Den variant som gör att du mår ditt bästa och där uppoffringarna är värda vinsten.

Men jag har alltid grunden, artegen föda med mejeriprodukter. Evolutionär kost i modern förpackning. Jag har också en grund i att jag drömmer om ett naturligt ätbeteende.

Det gör att de som behöver ha en jättekoll med våg, mätning och räkning skickar jag vanligtvis till en annan duktig kostrådgivare som i sin grund verkligen tror på detta. Jag hade inte blivit sann om jag gick emot min övertygelse. MEN personen som behöver kontroll gör inte fel, den personen behöver bara inte mig utan någon som kan ge rätt verktyg för att nå målet.

Vad är rätt mat för dig?