Ja men självklart!

Vi gav ju dem det beteendet till frukost och förstärkte med skollunchen. Egentligen började vi redan när de låg i magen. Jodå, jag har gjort samma tankevurpa med mina egna barn, det var ju den informationen jag och alla andra fick, och tyvärr än i dag får (med några lyckliga och efterlängtade förändringar, som tillexempel att gravida nu ska äta fet fisk. Äntligen!).

”Vi blir vad vi äter” är ett populärt uttryck.

Men tänk efter, det är inte bara ord. Det är sant. Och i nästa tanke kommer ju då frågan, vad blir vi på Cola, mackor och pommes -tallrik med ketchup?

Allt vi är, gör och förmågan till tanken byggs upp av vår mat. Lite skrämmande tanke. Men samtidigt underbart härligt. Det skapar ju en möjlighet till förändring, förbättring och välmående. Det är aldrig för sent. Kroppen är makalös på att rätta till och bygga om sig.

Dags för dagis. Smörgås eller flingor på morgonen. Vilket är koncentrerad turboenergi. Barnet lämnas över till personalen, hyperspeedad och redo för spring och lek.  Vi fyller på med ett mellis, ofta av samma kolhydratkaraktär. Sen kommer lunchen. Potatismos, knäckebröd, fiskpinnar med största delen panering (vilket också är snabba kolhydrater). Energimat som triggar igång överaktivitet, vilket fungerar ganska så bra på dagis. För dessa barn leker hela dagen och använder då turbomaten på rätt sätt.

Men samma rutiner följer sen i skolans värld. Nu ska pedagogen klockan 8 på morgonen få det hyperaktiva barnet (efter kolhydratfrukosten) att sitta still och lyssna. En nästan omöjlig situation. Vid 10-tiden dippar kurvan och vi släpper ut småirriterad barn på skolgården och blir förvånade när de börjar bråka och kivas. Klart att de gör, så fungerar ju kroppen. 2 timmar efter lunch när sockerkurvan snabbt dippar och barnet blir trött och okoncentrerad, så ska pedagogen få eleven att jobba, kanske till och med skriva ett prov…

Nej, jag hävdar inte att alla problem skulle försvinna med rätt mat. Men jag är fullständigt övertygad om att en mycket stor del skulle göra det. Du kan äta dig till ökad koncentration, minskad aggressivitet, ökad intelligens och ett jämnare humör. Tror alla är överens med mig när jag hävdar att detta skulle vara till en fördel både för det enskilda barnet och för skolans personal.

Jodå, visst finns det barn som klarar av att hantera dagens skräpmat. Fast å andra sidan, jag tror att även de hade uppskattat fördelarna med att ge kroppen vad kroppen behöver. I alla fall på sikt, för att slippa framtida övervikt, diabetes typ 2 och våra nu alldeles för vanliga hjärt- och kärlsjukdomar.

”Men barn behöver kolhydrater, de växer ju!”

Ja, barn behöver kolhydrater, men inte för att de växer. Du växer inte på kolhydrater, du växer på proteiner och fett. Kolhydrater är barnets lekenergi. Barn som rör på sig mycket behöver mer kolhydrater. Dator och TV spels barn som åker buss till skolan behöver väldigt lite kolhydrater.

Barn behöver fett. Lätt produkterna är en sorglig samlig felaktig omtanke. Välj smör och Bregott i stället för dessa hemska margariner. Vanlig naturlig 3 %ig mjölk istället för dessa lättprodukter.

Barn behöver proteiner. Kött, fågel, fisk och ägg. De flesta barnkorvar är tyvärr förklädda mackor i korvfodral. Lite kött och lite fett och en massa potatismjöl, stärkelse, potatisflingor, druvsocker mm.

Du blir vad du äter.

Låt Ditt barn få bli sitt allra bästa!