”Jag vill trappa ut mina antidepressiva”

 Jag utgår nu från att ”antidepressiva” är ett SSRI-preparat. (Om inte blir inlägget fel!!!)
 SSRI är serotoninåterupptagningshämmare.

Jag ger inga råd för hur du ska göra. Jag rekommenderar inte att du ska avsluta medicin. Jag är ingen läkare. Jag berättar hur de fungerar sen gör du vad du vill.

 
Serotonin är kroppens belöninghormon när du gör bra saker för dig och din överlevnad.
 
Har du brist på serotonin i förhållande till DIN nivå så mår du dåligt.
Du kan bli ledsen, håglös, ångest, oro, depression, tröstäta, sluta äta, sova massor, sova ingenting.
 
När du lever på ett sätt som inte är bra för dig så minskar kroppen ditt serotonin för att informera dig om att ”byta väg”.
 
Byter du väg så ökar kroppen serotoninet igen och du får en skön signal om att detta var bra, detta var rätt och så här ska jag fortsätta.
 
Idag fortsätter vi på fel väg, kroppen bestraffar oss för att rädda oss. Vi tar ett piller som gör att kroppen inte kan återuppta serotonin.
 
Du får alltså en belöning som kroppen inte vill ge dig. Du upplever att du mår bra och kan nu fortsätta på fel väg och överbelasta ditt nervsystem, (Som kommer ge dig nya problem…)
 
Kroppen har nu bara ett val. Du har skapat för mycket belöning (serotonin) i synapserna. (Där hjärnan läser av hur du mår och hur det känns). Kroppen måste nu på alla sätt ta bort att denna felsignal når fram.
 
Så – kroppen tar bort ”öronen” (receptorerna). Du har nu serotonin, du äter SSRI men nu mår du inte bra igen. Precis som det ska vara. Det är förödande om du lurar kroppen att må bra medan du sliter sönder den.
 

Du har för mycket serotonin men kan inte lyssna på det.

Och här börjar många trappa ner medicinen för den hjälper ju ändå inte. Ett mycket bra val enligt mig MEN ni är det viktigt att veta att det tar tid för receptorerna att växa tillbaka. PLUS att du måste ju byta väg så kroppen VILL ge dig serotonin.
 
Min erfarenhet säger att den sista ”kvarten” av tabletten ger i stort sätt alltid en krachlandning. Och det är viktigt att inte vara rädd för den.
 
Samtidigt är det viktigt att göra så många rätt som det bara går. Och kanske är inte FB den rätta platsen att vända sig till för att få individuell rådgivning. FB är kanon för tipset, idén och möjligheten. Men den finstämda individuella rådgivningen och uppföljningen och avläsningen och anpassningen missas helt i ett forum som detta.
 
Och när det gäller att fasa ut SSRI kan det vara katastrof.
 
Jag hör ofta ”Man Anna, när vet jag att jag ska ge upp” gällande att byta väg i livet. Det betyder ”att misslyckas”.
 
Att byta väg är allt annat än att misslyckas. Det kommer vara det modigaste och mest skrämmande du någonsin gör.
 
Och kom ihåg, alla monster bor inte på utsidan hjärnan. Det är inte bara arbetsgivare och andra som påverkar livet.
 
Vår insida har ett stort ansvar. Hur ser du världen? Hur hör du världen? Och vad säger du till dig själv?
 
Så många sjukskriver sig från jobbet och tar med ”monstret” hem.
 
Mitt motto: ”Säg inget till dig själv som du inte skulle vilja säga till din allra bästa vän!”