Går du omkring och är rädd för en isbjörn? Troligtvis ler du nu och svarar tyst för dig själv att självklart går du inte omkring och är rädd för en isbjörn. Men många är faktiskt det. Många glömmer bort skillnaden mellan fara och farligt. Är en isbjörn farlig? Ja extremt farlig, nästan 100% dödlig. Är den farlig för dig i din vardag i Sverige, idag. Nej knappast. Tyvärr är det många som oroar sig för om en ”isbjörn” skulle dyka upp. För ”Tänk om!”. Ja, naturligtvis inte just isbjörnen men låt oss byta isbjörnen mot ett virus du kan dö av, även om risken bara är 0,01%. Eller låt oss byta isbjörnen mot ett krig 178 mil fågelvägen bort. Tänk om jag är den 0,01% och tänk om kriget kommer hit. Många går idag omkring och oroar sig för ”tänk om”.

Oro för ”tänk om” äter upp vår energi, försvagar vårt immunsystem och göra oss trötta och rädda. Oro för en tanke kan göra oss sjuka och den förstör definitivt vår energi plus att den förstör vår dag i dag. Andas och lyft blicken runt omkring dig. Hur många hot har du i ditt hem? Hur många farliga hot ser du utanför ditt fönster? Hur farligt är det för dig att gå ut en promenad, idag, just nu?

”Jamen, tänk om…” Ja, ingen kan garantera att inget kommer att hända sen. Men om något hemskt händer ”sen” så kanske du vill fylla ”nu” med trygghet, skratt och göra allt som du drömmer om att göra? Om något hemska händer ”sen” så kanske du vill spara på energin och kraften till då om du då behöver den? Att göra av med din energi nu, idag, kanske inte är det bästa valet. Att vara rädd idag ifall kanske ”tänk om” blir verklighet är som att gå omkring och vara rädd för en isbjörn. Nu behöver det inte vara ett krig, eller ett virus, det kan vara något i din vardag som du går omkring och oroar dig för ska hända.

Oro och ”tänk om” förstör mångas liv här och nu. Energin äts upp för en tanke om att allt kommer bli dåligt sen och dagen idag rinner dig som sand ur handen. Vill du göra slut med isbjörnen och börja leva här om nu? Vill du fylla dagen idag med det som är viktigt och värdefullt för dig? (Vilket kanske blir ännu viktigare ifall ”tänk om” faktiskt blir sant?)

Vad är viktigt och värdefullt för dig?  Vad vill du fylla ”nu” med? Har du gjort din ”Bucket List”? Listan med allt du vill hinna med att uppleva innan du dör? Allt från litet till stort. Kanske vill du byta ut oron mot att skriva din lista och börja beta av första punkten på den här och nu, precis just nu? Min Bucket List började jag skriva för nio år sen, många punkter är redan avprickade samtidigt som det ständigt kommer nya. Jag har bytt oro mot längtan. I sommar ska jag flyga luftballong, gå 45 mil på El Caminons norra del (pilgrimsvandring i Spanien) samt att jag håller på att uppfylla min dröm om att få en kandidat i biomedicin. Var är viktigt och värdefullt för dig? Vad vill du fylla din dag med, dagen idag? Dagen du faktiskt har, här och nu. Tänk om du förstör dagen idag med oro för ”tänk om” helt i onödan. Och ”tänk om” du fortsätter med det vecka efter vecka, år efter år. Tänk om du äter upp dina dagar och ditt liv med att vara rädd för en isbjörn…