Först och främst vill jag lyfta ett gammalt inlägg som beskriver varför https://www.annahallen.se/ar-du-en-kolhydratoman

Det är viktigt att veta varför man äter saker som man har bestämt sig för att inte äta. Kunskap tar inte bort problemet men det gör det enklare att vinna över problemet.

Nu ska jag ge mig på själva ätandet, vilket ju bara är ett symtom. Jag vill egentligen alltid ge mig på orsaken för det ger bättre verkan i längden. Men i kampen mot ett beroende kan det vara bra att kämpa på många fronter. BÅDE orsak och symptom.

Viktigast av allt är nog att erkänna beroendet. Av någon anledning äter du något du inte vill och verkligen har bestämt dig för att aldrig mer röra. Du är inte lat, slö eller har dålig karaktär. Du är beroende. Punkt.

Läs sen ”Är du en kolhydratoman?” Var ligger DITT beroende och sötsug?

Sen kommer vi till hur kosten kan hjälpa dig att vinna slaget. Eller i alla fall underlätta så att undantagen blir få och sällan.

1. Glöm viktminskningen för ett tag. Först måste vi knäcka ditt felaktiga ätbeteende. Du kan inte kämpa mot två ”demoner” samtidigt. Börja med att lära dig ÄTA. Riktig mat utan undantag och undanflykter.

2. Du kan inte unna dig ibland. Du kan inte göra undantag. En alkoholist kan inte ta ett glas rött vin på fredagen bara för att det är bra för hjärtat och är av en hög och dyr kvalisort. Du är i precis samma situation!

3. Vad skapar ditt sug? Äter du för lite fett? För mycket röd paprika? Körsbärstomater? mejeriprodukter som yoghurt och grädde?

4. Se till att ALLTID ha något att ”flippa ut på” hemma. Du kommer att hamna i situationen att du MÅSTE ha något. Då du går i skafferiet var fjärde minut. När hetsätningssignalerna bara skriker åt dig. De kommer att dyka upp tllfällen då du förlorar mot beroendet.

Tips 1! Ha alltid fet god ost hemma. Min favorit är briost. Vräk i dig om du måste. Helt utan ångest. Den triggar inte insulinnivån så du får ingen fettinlagring. Den triggar inte sötsuget så när mättnaden och illamåendet kommer så är du faktiskt nöjd. Du har vunnit och ingen skada är skedd. Härligt va? Japp, du klan äta tills du mår dåligt och är övermätt. Du går inte upp i vikt, men inte heller ner i vikt.

Tips 2! Ha alltid keso blandat med osötad vispad grädde i en bunke i kylskåpet. När suget öser iväg så ät!

5. Ta bort nötter som ofta triggar. Ta helt bort mörk choklad som är en hemskans fälla.

6. Omelette till frukost. Kött/fisk och fet sås med grönsaker ovan jord till lunch och middag.

Någon som har fler bra tips?