Vad är skillnaden på HSP och ADHD/ADD gällande känslighet?

Snabbförklaring:

HSP hör, ser och känner allt och blir rädda. Detta är en enorm fördel då de kan vara levande ”brandvarnare” i flocken. Minsta knäpp i skogen. Alla förändringar. Blir rädd och varnar. När orken var slut så vilade de och lät en annan HSP vara väktare. Deras fördel är att de hör allt, ser allt och känner allt. Att rädslan slog på stressystemet var bra. Och med vila sker inga skador.

Däremot har de flesta med HSP fått en massa suckar och himlande ögon så de är nu rädda för att inte duga. Men det har inte med grund-personligheten. De har helt enkelt fått lära sig att de är värdelösa för att det behöver mer vila och återhämtning än andra. De behöver mindre grupper i skolan och färre impulser, intryck och förändringar.

ADHD/ADD ser, hör och känner allt men har inte förmågan att bli rädda. Vi har ju ingen konsekvensbedömning. Så vi hör knäppet i skogen – lägger fokus på det. Ser alla förändringar – lägger fokus på det. Det gör att vi kunde ge oss ut på okända marker och upptäcka, prova, skapa och uppfinna. Vi blir trötta av intrycken men inte rädda.

Däremot har de flesta med ADHD/ADD fått en massa suckar och himlande ögon så vi är nu rädda för att inte duga. Men det har inte med grund-personligheten. Vi har helt enkelt fått lära oss att vi är värdelösa för vi behöver stimulans, aktivitet och delaktighet samt tänker utanför boxen.

Att alla ska få plats är tyvärr mest skitsnack.
Jo, om det går att trycka ner dig i boxen så gäller det ”alla”.

Det går inte att få ner en stjärna i ett fyrkantigt ”hål”.
Är det dina strålar som ska bort eller boxen som ska bli större?