Jag fick en fråga om jag tycker att diabetiker typ 1 ska äta kolhydrater.

Här kommer mitt svar. (Gäller även typ 2. Men svaret är för ettorna!)

”Jag anser inte att diabetiker typ 1 ska äta ”kolhydrater generellt. Jag anser att ni ska äta grönsaker. Ovan jord.

Varför? Många anledningar.

Nummer ett så bygger kroppen genom glukoneogenesen glukos inifrån. Mer än vad lite grönsaker skapar i din kropp. Och då har du ändå glukos i blodbanan. Utan glukos i blodbanan dör du. Kroppen kan inte till 100% gå på ketonkroppar och fria fettsyror.

Och varför bygga glukoset av dina proteiner (glykoneogenesen) när du kan få samma mängd från grönsaker och en massa saker som kroppen behöver? Den förstår jag inte. Jag rekommenderar inte överdos av kolhydrater. jag rekommenderar inte högt blodsocker. Jag pratar grönsaker ovan jord, med vitamin C och B6 samt 5-6000 viktiga fytokemilkalier.

Eftersom insulin är ett chefshormon tillsammans med kortisol, alltså styr stor del av alla andra hormon så anser jag inte att insulin är ett gift som ska undvikas. Men som är katastrof i överdos.

Allt i kroppen finns där för en anledning. Men balansen är extremt viktig. Glukos är inte ett gift men högt blodsocker är katastrof. Utan glukos i blodet så dör du.

Insulin är är inte ett gift men kroniskt högt insulin är katastrof. Utan insulin så dör du.

Vad gör då insulin? Ex.
Bästis med leptin
Påverkar lipoproteinlipas
Katekolaminerna och insulin balanserar mot varandra.
Vilket i sin tur betyder att insulin påverkar nervsystemet.
Styr DNA-replikationen.
Styr proteinsyntesen.
Påverkar aktiveringen av många av kroppens olika enzymer.
Minskar nedbrytning av dina muskler.
Och mycket viktigt: Minskar autophagy. Autophagy är en ordnad och nödvändig nedbrytning och återvinning av olika cellkomponenter.

Insulin gör oerhört mycket mer. Viktiga saker i kroppen.

Så nej jag rekommenderar inte noll gram kolhydrater till en diabetiker typ 1. Men jag rekommenderar få och bara grönsaker ovan jord. Både för att äta lite glukos och för att skapa behov av lite insulin.

Till kroppens normala balans. En frisk kropps normala balans på naturlig glutenfri långkolhydratkost med naturliga fetter.

Absolu inte överdosering.

Normalvärde i blodet anses vara 8 -11 mikroIE / ml (57-79 pmol / L) Och då jag arbetar med normalisering så skrämmer dessa siffror mig inte.

Min kunskapsbas bygger på att skapa förutsättningar för att kroppen ska fungera ”som vanligt”. Allt hänger ihop. Och allt påverkar allt som ett dominosystem. Att då skapa nivåer under kroppens normalvärde är något jag inte stödjer.

Jag anser också att det är mycket viktigt att inte skapa brister av något, allt från näringsämnen till balans på vårt autonoma nervsystem till balans på oxytocin/adrenalin.

För mig är kunskapen en balansbräda. Många ämnen balanserar mot varandra och påverkar varandra.

Jag pratar inte bra eller dåligt, svart eller vitt utan i vilken mängd på balansbrädan. Och för vem och varför.

Ledsen att du fick en roman och inte ett kort svar, men kunskapen är stor och bred. Inte bara kolhydrater – glukos och insulin. Då hade svaret varit enkelt och tydligt. För mig är kroppen oerhört mycket mer komplex.

Hoppas (trots långt svar) att du fick svar på din fråga. ”Förklara för mig, varför jag ska äta kolhydrater som typ1-diabetiker?””