När du väljer strikt LCHF kost så äter du ju väldigt lite kolhydrater. Kroppen använder kolhydrater till att bygga om till glukos. Glukos är det som hjärnan lever av.

Kroppen kan också bygga glukos av proteiner, (kött, fågel och fisk)

I början av en lågkolhydratkost hinner kroppen inte med att styra om förbränningen till fett och den är ovan med att bygga om proteinerna. Glukosen räcker inte till. Då bygger den ketoner som reservbränsle till hjärna. Du får en metallsmak i munnen och kan också lukta lite ammoniak.

Efter ett tag (ca – 1-3 veckor) så har kroppen ställt om energiförbränningen (den tar mer från fettet för att röra sig och låter hjärnan få glukosen = kolhydraterna) Den kämpar också på med att bygga om proteiner till glukos OM du äter tillräckligt, annars måste den använda proteinerna till det som de egentligen är till för, att bygga in stark och frisk kropp.

OM du nu äter föööör lite kolhydrater och din kropp behöver proteinerna till byggnadsmaterial, ja då kommer du att tvingas fortsätta leva på reservbränslet och du kommer att få denna metallsmak i munnen även efter de inledande 1-3veckorna.

Jag rekommenderar dig att bita ihop några veckor men om det inte försvinner så lägger du bara på lite nötter var dag. Nötter innehåller kolhydrater, men väldigt lugna sådana. Kanske också öka lite på grönsaker ovan jord.

Det går att leva på ketoner, men då får du stå ut med att lukta illa. 😉  Och jag ifrågasätter om vi verkligen ska leva på reserven när vi inte behöver.