Jag är inte ute efter ett specifikt märke. Och ja, vissa funkar. Och nja, om de inte funkar får du inte berätta detta och du utesluts ur gemenskapen om du ifrågasätter.

Jag gillar inte marknadsföring som sker genom MLM-företag (många är farligt när gränsen för att klassas som ett ”pyramidföretag”). MLM-företag som prackar på kemikalier och ohälsosamma ingredienser och glömmer att berätta detta genom att ”utbilda” sina säljare i anpassad ”kunskap” med köpta forskare.

Jag gillar inte ”hälsosamma mirakelprodukter” om de innehåller parabener, PEG, fruktos, sukralos, maltodextrin, emulgeringsmedel, karragenan och mineraloljor. Och att kund inte får veta detta. Och ännu värre, att återförsäljarna har fått lära sig på sina möten att dessa innehåll är bra, ofarliga, godkända och nyttiga.

De är ju basen för ohälsa.

Jag har bara skrapat på toppen. Finns massa med ingredienser som jag inte ens kan som kroppen säkert också gärna hade sluppit. Men dessa jag har nämnt – ja det är grundkunskap, ren baskunskap. Detta kan företagen. Men de blundar, förvillar eller kanske till och med väljer att snacka skit. Jag vet inte. Men att de kan detta det är jag helt säker på. Tveklöst! De bara ”glömmer” att informera sina säljare.

Återförsäljarna däremot är nog ofta grundlurade. Och sen, om de vaknar upp, ja då sitter de fast i en bra lön och många har inte råd att hoppa av. Har du jobbat dig upp i ett MLM-företag kan du nämligen inte använda alla dessa år som grund för nytt jobb, som du kan på en annan anställning. Nej, du måste börja från noll i nästa MLM-förtetag du då väljer. Från botten… och det är nog inte en speciellt lockande tanke.

På detta sätt får företaget ”lojala” återförsäljare som till och med aggressivt och med uteslutning i olika grupper kan hålla ifrågasättande på avstånd.

Och kan förtaget inte en så enkelt grundkunskap som vilka ingredienser som är skadliga – ja då kanske de inte ska sälja hälsoprodukter över huvud taget. Eller hur?

Jag har fått några mail: ”Men Anna, det finns ju många som blivit friskare och mår bättre på dessa XXXX”

Ja, det är det som är problemet.

Problemet är att det finns en massa bra saker i alla dessa produkter som är sig är dåliga.

Några är i alla fall så ärliga så du enkelt kan kolla upp dom på hemsidan. De hoppas på att du inte gör detta eller inte förstår vad du läser. Andra är så hemliga att det kan vara rena detektivarbetet för att få fram innehållet. Bara det är en varningsflagg.

Du vill alltid lätt och enkelt kunna hitta innehållet i produkter. Det är ett sätt att veta om de är bra eller ej. Inte det enda, men ett enkelt sätt. Döljs det eller du får kämpa för att hitta – köp inte! Och hittar du dumheter i produkterna så – köp inte!

Problemet är att många faktiskt mår bättre. Att produkterna fungerar. Men det gör kokain och alvedon också.

Det är inte 100% skräp – tyvärr. För då hade problemet självlöst sig.
Det är bra produkter, eller i alla fall idén låter bra, med mycket skräp i.

Skräp vi inte vill äta eller lägga på vår hud.

Med en mycket duktig marknadsföringsavdelning som ”lär” ut till sina återförsäljare vad som är ”sant” gör att återförsäljarna tror att det som de säger är fakta. De är ofta inte med på att det är marknadsföring med vinklad information. De får i stället lära sig att kalla oss som ifrågasätter för fula förringande smeknamn.

Så ”gänget” för alla dessa företag pratar ofta varmt från hjärtat. De ser ju med egna ögon att det fungerar. Solskenshistorierna är många och sanna. Och de har noll koll på problemen med mineraloljor, parabener, fruktos, mattodextrin GMO soja, sukralos mm…

Det finns många bra och seriösa företag. Som fungerar. Varför inte välja dom i stället? Gynna de som verkligen försöker? Gynna de som vill dig väl.

Så det finns flera att välja mellan. Det finns alltid många bra. Så snart ni hör att det bara finns ”ett enda” – dra öronen åt er. Det är inte information – det är aggressiv marknadsföring.

Sen finns det alltid något litet dumt även i de bästa. Varför? Jo för du som, kund vill att det ska hålla mer än i några månader efter köp samt att du vill inte betala 1000 kr för en burk. Se bara till att det är av det snällaste valet med hänsyn till både dig och miljön. Och att det är max en ingrediens du inte vill ha. Är det två finns det alltid bättre val. Leta vidare.

Bäst är alltid att blanda själv. Men alla hinner inte detta. Jag hinner inte. Tyvärr. Men hellre köper jag än att stressa, då jag anser att stressen är farligare för min kropp än lite skräp.

Här hittar du några alternativ:
https://www.annahallen.se/vita-listan-med-bra-produkter