(Så jag bjuder på ett gammalt inlägg i repris.)

Citat från Livsmedelsverkets hemsida:

”Varför rekommenderas lättmjölk och lättmargarin i skolan?”

”Många undrar varför Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk och lättmargarin i skolan. Svaret är att skolbarn inte behöver mer fett i maten än vuxna. Fettet i mjölk är till stor del mättat, alltså den typ av fett vi bör undvika så mycket som möjligt. Det är bra om barn lär sig att tycka om magra mjölksorter, så att de fortsätter att använda dessa när de blir vuxna.

Används fetare bordsmargarin i stället för lättmargarin ökar lunchens innehåll av fett. Vid användning av smör eller Bregott ökar särskilt det mättade fettet. För mycket mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom senare i livet.

Det tar inte lång tid att vänja sig vid att dricka lättmjölk, men när man en gång har vant sig kan man glädja sig åt att ha gjort en riktigt bra investering i sin hälsa.”

Slut citat.

NU får ni ge er. Om vi tar bort fettet och inte har råd med kött och fisk i vettiga mängder. VAD kommer då barnen att äta i stället? Jo, kolhydrater. Turbomat som skapar överaktiva och irriterade skolbarn!

Om vi ger barn margariner med överdrivet med omega 6, vad kommer hända med deras koncentration då? Jo, vi får barn med sämre koncentration. Större våldsbenägenhet och sämre IQ.

Och hur är det gällande forskningen om mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar? Jo, det finns inget samband.

Är det ingen som har funderat på varför det är en sådan stor skillnad i skolan nu och för 30 år sen. När jag gick i skolan var klasserna lika stora som idag. En eller två busungar bråkade längst bak i klassen och kanske fick gå till den härlige killen som ansvarade för obs-klassen. Idag är det skrämmande att se barnens okoncentration, irritation och överaktivitet.

Vi VET att kolhydrater används till aktivitet i kroppen. Är det ingen som funderar på vad som händer om vi tankar kroppen med aktivitet och sen försöker kräva av barnen att de ska sitta still?

Vi VET att för mycket omega 6 ger en för dålig balans med omega 3. Vi VET att detta skapar problem med hyperaktivitet, sämre IQ, koncentrationsproblem. Är det ingen som funderar på att vi kanske inte ska fortsätta att ösa i barnen omega 6 då?

Och ändå är det detta som Livsmedelsverket på fullaste allvar rekommenderar till våra skolbarn! Detta skrämmer mig. Mycket!

Hur mår våra barn när vi inte ger dem en rimlig chans och sen skäller på dem för att de stör? Vad gör det för deras självförtroende?