OBS! Jag är ingen läkare. Jag ger inga råd gällande sjukdom eller din medicin. Tala med din läkare gällande din sjukdom och medicinering. Men detta kan vara kunskap som är bra att ha med sig på resan mot ett friskare liv.

Njursten är ganska så vanligt. Ca 10-15% av oss kommer att drabbar. Och har du fått njursten en gång är risken att du får det igen (om du inte ändrar din kost) ganska så stor.

Urin, alltså ditt kiss, innehåller salter, mineraler och avfallsämnen. Vissa av dessa löses dåligt i vatten och kan därför klumpa ihop sig som stenar. De vanligaste stenarna är kalciumfosfat och kalciumoxalat (faktisk 80% av alla stenar).

De flesta, även de som tillfälligt fastnar, kommer ut av sig själv – men en tillhörande tuff smärta. Du ska naturligtvis alltid kolla upp dig för det kan finnas komplikationer som du vill att sjukvården ska hitta och avhjälpa. Men vanligtvis får du smärtstillande (NSAID) och råd att dricka mer.

Denna lathund är för att förebygga och slippa framtida stenar. 
1. Minska på kalcium (alltså mejeriprodukter) kalcium i grönsaker vill du ha kvar.
2. Minska på oxalater till 50 mg oxalater per dygn (men bli inte rädd för grönsaker. Du vill dock ta bort värstingarna* och grönsaks-smoothies)
3. Öka på citrusfrukter (ökad nivå av citrat i urinen gör att stenar har svårare att bildas)
4. Öka magnesium (ökad nivå av magnesium i urinen gör att stenar har svårare att bildas)
5. Öka ditt vattenintag (vanligt vatten utan bubblor)

 

  • Värstingar = spenat, rabarber, mangold, rödbetsblast, nöt-mjöler (lite nötter skadar inte men undvik nötmjöler), bönor, spannmål, te gjord på bark och  grönsakssmoothies!