Ät dig frisk på mat, inte på tabletter!

En studie från Danmark (2008) visade att om du tillsätter för mycket vitaminer i för hög dos så kan detta leda till att Du ökar dödligheten. Jag tjatar alltid om att Du ska äta Dig till kroppens behov i form av mat. Den rekommendationen känns ännu bättre när studier som denna presenteras. Men ska sanningen fram har jag läst en massa undersökningar som alla i stort sätt visar på samma resultat som denna.

Bästa vitamintabletten? Ett ägg. Innehåller faktiskt allt vi behöver med undantag av C vitamin.  Så ett ägg och lite pizzasallad full av C! Voila! Där här du ditt vitaminpiller.

Slutsatsen i undersökningen visade att det är överdos av de fettlösliga vitaminerna som ökar dödligheten. Överdos av betakaroten ökar dödligheten med 7 %, A vitamin med 16% och E vitamin med 4 %.

Att överäta vitaminer på mat är i stort sett omöjligt. Så njut av mat. Bra mat, riktig mat. Den maten som mormor och farmor lagade, fet mat stekt i smör. Skratt!

Visst är det förunderligt att hur Du än ser på mat, från vilken vinkel du än vänder och vrider på ämnet, så blir svaret detsamma. Vanlig fet naturlig obehandlad mat. Härligt när logik och sunt förnuft vinner över dagens skrämmande paradoxer.

Tar jag tillskott?

Ja ibland. Men sällan.

Omega 3 är inget vitamin och kan inte överdoseras på samma vis, däremot är underdosering ett stort problem. Då jag bara äter fet fisk max 2 gånger per vecka och är lite hyperaktiv så äter jag trippel dos var dag.