Ja, eller snarare dålig kondition och andning. Och då vill jag lägga till mjölksyra. Vad är det nu Anna har funderat på?

Jo, alla ni som följt mig vet att mina tankar alltid är igång. Oftast utanför boxen och letar logik och den röda tråden. Var ute och vandrade i bergen i måndags och min kondition räckte inte till. Jag fick kämpa mot mjölksyran och vips vara mina tankar igång.

Vad ville min kropp berätta för mig? Vad skulle jag lära av detta? Och hu fungerar kroppen?

Jag har alltid utgångspunkten att alla signaler från kropp och hjärna är vänliga omtänksamma signaler för att ta hand om oss och rädda oss.

Dålig kondition betyder en svag och otränad kropp. Denna går alltså lätt sönder vid överansträngning och måste skyddas. Dålig kondition betyder även dålig syresättning till cellerna då kroppen bara bygger det vi ber om. Och stillasittande bygger inga små blodkärl (kapillärer) för att kunna leverera syre och byggstenar till en cell som ändå aldrig ber om dessa.

Det betyder att när du nu anstränger dig mer än kroppen har gjort dig redo för så ökar din andning. Initialt för att ge dig extra syre, du måste ju döda vargen eller fly från denna.

Men sen kommer nästa tanke. Överandning minskar efter ganska kort tid syresättningen till cellerna. Och här vaknade min tanke. Först blev det helt ologiskt. Överandning minskar syresättningen till musklerna, vilket gör att vi får ut väldigt lite energi men en hel del mjölksyra. Vad smart. Kroppen sätter alltså in en kemisk broms för att du inte ska slita sönder dig. En tydlig signal, initierad av överandning under för många minuter, att här är din kropps stopp och gräns. Lyssna på den.

När du sen hittar andningen igen och normalandas så blir häftigt nog mjölksyran tillsammans med syret till en ny uppstart av byggnation av energi i cellen.

Ju starkare och uthålligare du är desto senare sätts detta stopp in. Och vi kan njuta av god kondition.

Vad händer då om du överandas av stress? Precis samma sak. Du skapar dig stela. svaga muskler som ständigt lever på sin gräns. Du skapar, trots att du är stillasittande, sura muskler fulla av mjölksyra och allt känns jobbigt.

Hälsa, skratt och energi startar med din andning. Lev inte livet i ständig andnöd och sura muskler.

Näsandas.
Djupandas.

Har du provat andningsminuten?
https://www.youtube.com/watch?v=i4UJwOyLGrw