Men jag försöker alltid göra saker väl genomtänkt.

Jag har inte alltid rätt. Jag äger inte facit. Men jag har en kunskapsgrund i evolutionen, i biokemi, i erfarenhet och dessa bildar en röd tråd som jag följer och som jag upplever fungerar i verkligheten.

 
Håller inte logiken eller det finns hål i den röda tråden så gör min hjärnan uppror. Jag vet att det är fel men jag vet inte alltid vad det rätta svaret är. Tyvärr vågar jag hojta till redan här, utan att ha svaret. Men jag har hitintills alltid fått rätt, även om det ibland tagit flera år.
 
Kroppen är logisk och har ett tydligt mönster.
Brister och överdoser skadar vår balans i kroppen.
Och mat är information – vår kropp kan inte förstå ny mat/information
 
Och detta stämmer var gång och alltid. Oavsett vilket ämne vi tittar på.
 
2004 när fruktosen kom som guds gåva till mänskligheten så sa jag direkt att detta är inte bra, men jag vet inte varför. Jag var ensam om att komma med denna ovälkomna info. Jag sa det på alla kurser jag höll och på alla föreläsningar jag hade. Och jag fick många påhopp och ”himlande ögon”
 
Överdos av ett ämnen skapar alltid problem, oavsett vilket ämne. När du tar ett ämne ur sin naturliga miljö och koncentrerar det blir det alltid överdos.
 
Min logik höll och 6-7-8 år senare kom äntligen studierna som visade att fri fruktos gav en massa skador i kroppen.
 
2010 när alla skulle nolla för ketos var guds gåva till mänskligheten så sa jag direkt att vi behöver grönsaker för i alla fall 4 viktiga funktioner.
 
1 Jag sa: Vi kommer få problem med tarmen för tarmen behöver fibrer – och gänget som tyckte jag var ”dum i huvudet” för denna korkade kommentar äter idag potatismjöl för deras tarm och blodsocker mådde inte bra.
 
2 Jag sa: Vi kommer få magnesiumbrist – och idag äter var och varannan magnesium som tillskott.
 
3 Jag sa: Vi kommer få brist på vitamin C vilket kommer skapa problem med vårt immunsystem, minsta lilla förkylning kan bli problem – jag hade rätt med gissade på fel obalans – det blev histaminet (det som felaktigt kallas ”ketosutslag”) som tippade först. (Sen kanske någon av hardcore-nollarna fått problem med ”vanlig förkylning” men det är inget som syns på nätet)
 
4 Jag sa: Vi kommer få homocysteinöverdos i blodet och detta kommer att ge ökade risker för blodproppar om 20-30 år – Vi är inte där ännu och jag hoppas att grönsaksfri LCHF hinner bli omodern innan problemen kommer… annars kommer alla våra motståndare
 
Jag sa 2010 när allt skulle bli hårdare, tuffare, striktare, mer eller mindre att vi måste lära oss att äta – de som följde den vägen har det idag tusen gånger lättare (om än fortfarande en kamp då hjärnan fortfarande bråkar) – de som fortsatte kämpa och hoppa på alla olika fastor, fettkaffe, ketobollar, nollning mm ser jag kämpar fortfarande med samma tekniker – nu bara ännu hårdare, striktare och tuffare.
 
Jag har inte alltid rätt. Jag äger inte facit. Men ni som upplever att det jag säger är logiskt med en bra kunskapsgrund och som fungerar i verkligheten, ni väljer att följa mig. Och ni håller ändå inte med mig i allt, precis som det ska vara.
 
Vad står jag för? Vad är min grund? Varför blir jag upprörd hit och dit? <3
 
1 Du måste lära dig att äta. (En del som jag fram tills nu inte kunnat hjälpa till med då jag saknat den specialkompetensen. Från och med april finns den i konceptet.)
 
2 Du måste äta alla näringsämnen alla dagar alltid.
 
3 Allt hänger ihop. Vi är inte en massa enskilda detaljer, vi är en enhet, en ensemble där allt ”spelar tillsammans”
 
4 Du behöver en ämnesomsättning som är högre än näringsämnena (byggnadsstenarna) din kropp dagligen behöver. Så du kan äta all mat din kropp kräver plus antingen lite extra gott eller skapa ett energiunderskott för viktminskning.
 
5 Nu – efter punkt 4 kan du prova på ”knep” under kortare perioder för att gå ner i vikt om du önskar. Nu kan du prova periodisk fasta (om du inte har stress i kroppen) Du kan prova nollning. Du kan prova egentligen vad du vill under en kortare tid. Du har en snäll hjärna – du kan äta. Och du har en trygg kropp med bra förbränning och god nivå av näringsämnen. Nu är det mesta du provar under en period helt ok – till och med fettkaffe, ketobollar och svält <3
 
Men det finns 2 ”om”:
 
OM du INTE direkt faller tillbaka i kontroll och matfokusering.
(Inget vägande, kontrollerande och mätande.)
Så det ska vara ett enkel avslappnad ”knep” du följer.
 
OM du INTE snabbt tappar din ämnesomsättning.
(Vilket många gör eftersom deras kroppar varit utsatta för svält ofta och många gånger i olika format de senaste 20-30 åren)
Så det ska vara en smart form av fasta t ex 5:2 eller nollning (det finns fler) som gör att du lurar kroppen kvar i hög förbränning.
 
Och OM du INTE redan har näringsbrister som gör att du redan äter tillskott.
(Du vill ju inte öka på en bristproblematik som du redan har)
Du går in i din period med fulla lager av vitaminer och mineraler.
 
Man alla ni andra kan utan några problem prova det mesta. Den friska starka kroppen mår inte dåligt av några veckors ”genväg” eller ”metod”. Håller helt med.
 
Kunskapsmässigt är det också viktigt för mig att beviset, att studierna, som en kunskap vilar på är gjorda på rätt målgrupp. Att slutsatsen, resultats, inte presenteras som att detta gäller för alla.
 
En slutsats av en studie är inte fakta eller sanning för några andra än målgruppen studien är gjord på!
 
Om du forskar på en grupp normalviktiga unga män och får fram en slutsats så är det inte troligt att denna slutsats gäller för överviktiga kvinnor i klimakteriet. (Ex studierna gällande periodisk fasta)
 
Om du forskar på en grupp överviktiga överätare som äter fettfattigt och kolhydratrikt så är det inte troligt att denna slutsats gäller för överviktiga som äter fett och håller sig till lågkolhydratkost
(Ex studier gällande blodsockret, vitamin D, hunger, diabetes typ 2 mm)
 
Jag läser att fasta stabiliserar blodsockret – men mitt är ju redan perfekt på grund av riktig mat. Fasta stabiliserar blodsockret på ”mack- och pastaätare” Sant. Men vad har det med oss lågkolhydratare att göra?
 
Tre viktiga frågor: På vem är det forskat och under hur lång tid? På vilken grupp gäller resultatet? För vem och varför?
 
Min dröm är alla vi alla lärde oss avslappnat äta – att vi blev matnonchalanta. Efter det att vi lär oss att äta alla näringsämnen. Och efter detta äter vi för viktminskning om vi vill och behöver.
 
Ja, jag kommer att erbjuda viktminskning.
Ja, jag kommer ge er genvägar.
Ja, jag både har och kommer ge ut nya viktminskningsböcker.
Ja, jag kommer erbjuda knep då jag ”slåss mot” pulverdieter och liknande.
Så ja, jag kommer också vara en del i ”bantnings”kulturen.
 
Ja, jag kommer att erbjuda viktminskning. Men min dröm är att:
1 Lära dig äta avslappnat för alltid.
2 Lära dig äta alla näringsämnen alltid
3 Lära dig äta för viktminskning om det behövs och när du är klar kan du redan nummer 1 <3
 
Alla kommer inte dela min syn. Vilket är helt ok. Vi behöver inte vara överens. Det är ok att tycka att jag har fel.
 
Men det måste då vara lika okey att jag tycker svält på en kropp med nedsatt ämnesomsättning är fel. Att svält på en kropp i stress är fel, då svält ökar stressen. Och en kost på väldigt lite mat totalt är fel på en kropp med näringsbrister.
 
Olika är bra. Olika berikar. Vi kommer aldrig vara överens. Du väljer din väg. Och det som känns rätt för dig ÄR rätt för dig.
 
Några hänger med mig. Andra följer någon annan.
 
Ledsen för att du fick en roman. Men jag kände att jag behövde skriva dessa rader. Nog mest för mig egen del. Att bena upp var jag landar och varför.
 
Kram på er. (1 dag kvar sen dags för munk-kloster i 8 dagar)