Ja, fler och fler LCHFare har hamnat i bakträsket. Vi gör nu samma fel igen! Lyfter den enskilda ingrediensen och lyfter fram nyttigheterna och glömmer baksidan och fördelningen.

Nötter är nyttigt – då måste nötmjöl vara nyttigt. Eller?

Hur mycket nötter per dag bör du äta? Av en eller av flera sorter? Hur tar du hänsyn till omega 6 nivån? Är nötmjöl samma som nötter? Är fettnivån samma? Är mjölet mer behandlat än nöten?

1 dl nötter per dag, gärna blandade sorter för att du ska täcka mineralerna. Gärna så naturliga som möjligt (men det får inte heller bli tråkigt.) Så i mjöl blir det ynka lite… kanske en HALV dl per dag OM din kropp tål. Nötter brukar vara det första jag tyvärr får lyfta bort vid sockerberoende, om viktminskningen inte fungerar som den ska. Och väljer du bara mandelmjöl eller får du verkligen blandningen?

Sukrin eller Erythritol som det egentligen heter. Det är naturligt så det måste vara nyttigt? Eller?

Är allt naturligt nyttigt? Vitt socker? Fruktos i fri form? Vad händer i kroppen när du äter sött men kroppen inte får tillgång till glukos? Vad händer på sikt? Vad händer vid överdosering av Erythritol? Hur blir det med ditt upptag av bor? Vad skapar eventuell borbrist i längden? Hur blir det med ditt upptag av kalcium om du ha borbrist? Benskörhet?

Ägg! Det är ju ägg i så det blir som mat. Eller?

Ägg är helt underbart. Men då det inte är de enskilda ingredienserna som är viktiga utan fördelningen av dem så undrar jag om du verkligen får i dig 2-3 ägg per ”måltid” kaka du äter. Eller är det så att hela kakan innehåller 2-3 ägg och ni är 8 man som ska dela på detta? Tänk dig en vanlig middag med 3 ägg på 8 man…

Grädde. Fullt av bra mättat fett. Eller?

Japp, visst är det så. Men grädde innehåller också en sockerbit per dl grädde. Grädde innehåller mjölkproteiner som är lite sisådär för kroppen. Och samma här, mängden är viktig. Max 1 dl feta livsmedel per måltid. Så max 1 dl vispgrädde tll kakan, som BÖR innehålla 2-3 ägg för att det ska bli en måltid. Annar blev ju fördelningen fel.

Är jag emot bakning? Nix, inte alls. Men jag är emot att vi nu väljer kostiga nyuppfunna sötningsmedel och låtsas att de är naturliga. Varför inte bara säga, jag vill ha nåt sött så jag gör ett valt undantag och äter någon som inte tillhör vår naturliga föda! Det är ok. Alla gör sina val,  men låtsas inte att de är naturliga.

Är jag emot bakning? Nix, inte alls. Men jag är emot att vi nu låtsas att ingredienserna motsvarar vanlig mat. Vi behöver grönsaker, variation av animaliska proteiner och så lite nyheter som är möjligt.

Är jag emot bakning? Nix, inte alls. Men jag är emot att vi nu letar efter nya sötsaker och inte ser att vi sitter fast i ett sockerberoende. Att vi uppfinner bara för att vi inte kan släppa vår drog. Vi bakar och äter upp hela kakan! Det sjuka ätbeteendet finns kvar. Vi bakar och kommer med förklaringen att det är samma som mat. Den sjuka bortförklaringen och undanflykten finns kvar. Vi har kvar ätstörningen, men nu med ett leende och svaret att det är ju naturligt!! Så nu är det ok…

Är jag emot bakningen? Nix, inte alls. Men jag är emot att många som kämpar med sin övervikt blir lurade att de kan och får äta kakan och ändå uppnå sin önskade vikt. Att försvaret för våra bakverk är så stark att sukrin och stevia har blivit en del av den naturliga kosten. Att maten än en gång nu tappar sin förstaplats. En sockertriggare kommer bara att lyssna på kakans naturliga plats i vår kost. En sockertriggare kommer att bli arg på mig för att jag tar upp detta. Ska jag stjäla kakan nu också? Så, fungerar ett beroende.

Är jag emot bakning? Nix, inte allt. jag är för bakning. Kakorna är underbara. De är till för att alla utan sockerberoende och alla med sin önskade vikt (oavsett vad den är) ska kunna njuta av godsaker i resten av sitt liv. Den är till för alla som har naturliga ätrutiner, som aldrig äter hela kakan, som alltid äter riktig mat var dag, som aldrig ”bantar” och som vill och KAN njuta av en bit. Nu kan de göra detta utan att behöva äta mjöl och gluten.

Jag är också för en nyttigare godsak. Men sukrin? Nja, det är nog inte mycket nyttigare än socker. Mandelmjöl i stället för mjöl – supervinst. Smör i stället för margarin – en supervinst.

Är jag emot bakning? Nix, inte allt. jag är för bakning. Bakar jag? Nej aldrig. (En sanning med modifikation) Jag är sockerberoende. Visst har jag min önskade vikt och nästan en fullt fungerande ätrutin. Men minnet av kakan gör att jag inte äter EN liten bit och sen är nöjd, mitt gamla beteende sitter djupt. Jag kan inte äta EN bit EN gång i månaden. Lite av allt finns inte i min värld. Inte ens på en LCHFkaka.

Så. Vad tycker DU om bakning? Det finns inga rätt eller fel. Du får alltid göra det du vill. Bara du sen tar konsekvenserna i din egen kropp. Du får alltid göra vad du vill men ta inte med andra i ditt kakätande. Jag skrev precis ett inlägg om att jag är så tråkig att fika med, för jag äter inget… nu börjar många LCHFare att påtvinga andra att äta dessa sukrinkakor i tid och otid. För vi ska ju alltid vara två… känns bättre då!

Vill du äta naturlig kost så är sukrin inte naturlig kost! Men vill du äta undantag ibland så kan du nog välja vilket sötningsmedlel som helst. Lite skadar inte. Men se till att det är gott. Ska du äta dumt ska det vara evinnerligt gott!! Inte halvgott och godkänt…

Vill du klippa några kilon så brukar bakningen vara ett totalstopp för denna önskan. Baka inte! Är du viktnöjd, så njut. Om du kan. Ätbeteendet är viktigast av allt.

Kan du inte äta en liten bit och sen stoppa så lovar jag dig att detta kommer bli din framtida fälla. Igen! Jag kan till och med vara så tråkig att jag garanterar detta. Men kan du äta en bit, njuta och sen vara nöjd i en månad. Bara njut på. Det är ju detta de flesta av oss önskar. (Men inte alltid kan)

Ät aldrig kaka i stället för mat. Kroppen behöver näringen som finns i mat. Variationen. Ät kakan utöver maten.

Fundera, känn efter. Vad är ditt facit? Vad fungerar för dig? Vad är LCHF för dig? (Finns ju två varianter. LCHF som väljer naturlig kost med lite kolhydrater. Mitt val. Eller LCHF som tittar på kolhydrater i gram men inte tar hänsyn till den artegna födan utan kan tänka sig flatbröd och finnscrisp samt sukrin mm. Mångas val. Inget är fel. Du väljer för din kropp och dina önskningar och övertygelser. Men det är viktigt att veta var man landar, annars bli diskussionerna så förvirrande)