Och sen kommer råd om sköldkörtel och binjurar. Ingen frågar ”Vet du varför du är trött?”

Kroppen orkar inte det tempot vi kräver av den. Vi har hamnat i en enorm fälla. Vi kräver mer av vårt nervsystem än det kan hantera. Och kroppen som vill rädda oss skickar ut informationen ”Du är trött, du behöver vila för att må bra”.

Och vi springer och köper tillskott för att orka fortsätta överbelasta vårt nervsystem – vi tror att signalen är sjukdomen.

Ingen frågar:

”Vet du varför du är trött?”

– Ja jag har två barn som ska på träning flera gånger i veckan, jag sover dåligt, känner aldrig att jag räcker till, har en partner som ofta suckar och surar och en mamma jag oroar mig för…

”Jaha, men då är det nog sköldkörteln. Kolla den!” Eller ?

När vi vägrar lyssna på vår bästa vän – hjärnan – när den berättar att du är på väg att överbelasta ditt nervsystem påkommer den att stänga av din energi.

Två effektiva sätt är att genom hormon från hypofysen – TSH till sköldkörteln eller ACTH till binjurarna – minska våra energihormon.

Nu får vi obalans på kortisol, T4 och T3.

Är verkligen det omtänksamma rådet – ”Strunta i hjärnans signal och skapa energin (hormonen) genom medicin eller tillskott!” – ett korrekt råd?

Eller borde vi ställa en massa motfrågor?
Hur ser din vardag ut?
Uttråkad?
Räcker inte till?
Trivs du?
Känner du dig trygg?
Hur sover du?
Funkar din bajs?
Hinner du med dig själv?
Vila? Återhämtning?
Hur äter du?
Sjukdomar?

och den viktigaste frågan: Vet DU varför du är trött?

Får du svaret ”Jag har ingen aning. Vilar, trivs och sover gott men är ändå trött” Ja, då är det snabbt iväg till sjukhuset. Då är något fel.

Men får du svaret ”Ja, det vet jag” Så är kanske tillskott eller medicin för att orka mer än kroppen klarar av – ett dåligt val.

Trött är ingen sjukdom.
Trött är en omtänksam signal från vår bästa vän hjärnan.