Jordnötter är en baljväxt och innehåller en stor del kolhydrater, men det är inte det som jag ogillar mest utan lektiner och omega 6.

Lektiner är ett ämne som växten använder för att inte bli uppäten. Ett gift. Vad gör då lektiner i vår kropp? Jo, det minskar vårt upptag av tex mineraler. Något som vi absolut inte vill. Potatis och mjöl fungerar på smma vis.

(Skriv Lektiner i SÖKrutan längst upp till höger i marginalen så kan du läsa inlägget om just lektiner)

Sen är det omega 6. Alla nötter innehåller en viss del omega 6 men baljväxten jordnöt är en värsting!

Så av denna anledning rekommenderar jag aldrig jordnötter.

Däremot rekommenderar jag nötter trots att de innehåller lite kolhydrater och lite omega 6. Jag gör det av anledningen att de innehåller så oerhört många andra bra saker. Alla mynt har två sidor, så är det med allt vi äter. Det gäller att sätta ihop kosten rätt så att den balanserar ut sig själv.

Omega 6 är inget gift. Omega 6 är till och med essentiellt. Överskott av omega 6 är ett enormt problem. Men det lilla omega 6 vi ska äta kan väl komma från de nyttiga nötterna samt det värdefulla köttet?

För att komma till rätta med balansen är det bara att äta fisk och skaldjur (eller fuska med kapslar) Enkelt!

Och kolhydraterna i nötterna tål de flesta eftersom jag pratar om 43 gram nötter (1dl) 🙂 Hasselnötter och mandel brukar vara en bra blandning om man är lite kolhydratkänslig.

Äter jag jordnötter? Ja, ibland. Men kan jag välja så väljer jag helst andra val. Jag är barnsligt förtjust i chilirostade mandlar.

Äter jag mycket nötter? Nej, inte längre. De första åren med LCHF år jag en del nötter av rena lycka att jag äntligen fick. Nu blir det faktiskt ganska så sällan. Tränar jag mycket blir dock min kropp sugen på nötter i bland. Då blir det vanligtvis turkisk yoghurt och rostade kanelnötter till frukost.