Forskning och studier visar det någon köpt att de ska visa.
 
Forskning och studier visar bara det vi förstår att vi ska mäta och titta på.
 
Forskning och studier visar bara på det vi idag kan mäta och titta på.
 
Detta betyder att vi missar en massa av verkligheten och detta är anledningen till att ”sanningen” och ”fakta” ändras hela tiden. Egentligen har den varit densamma hela tiden, bara vi människor som är så korkade att vi tror på forskning framför verkligheten, framför naturen och framför vårt egna tänkande.
 
Förr fanns de nyfikna forskare, de är nästan utrotningshotade idag. Men de finns än, som tur är.
 
De flesta idag är köpta och högt betalda forskare som har ett syfte att skapa ”sanningar” så du behöver deras produkter.
 
Det finns företag som gör sina egna forskningar och sen köper in forskare bara för att signera dessa.
 
Varför? Jo, för sen använder man dessa forskningar för att referera till den forskningen man egentligen vill ska bli stor och känd. Ju fler som refererat till en studie desto mer ”värdefull” blir den. Så man skapar själv dessa. Smart va?
 
För att komma i en av de viktiga, stora och ärofyllda vetenskapliga tidningarna är det bara att satsa stora pengar i annonser och särtryck.
 
Och miljarders dollar finns i massor. För vi köper ju glatt deras produkter. Nu senast alla dessa vitamin D.
 
Sen kommer den sämsta av alla studier. Den där man sätter ihop statistik. Man tar två siffror och skapar ett samband. Egentligen i forskningsvärlden är samband det som kallas hypotes. Denna ska sen bevisas. Men de hoppar över bevisningen och journalister kan ofta inte bättre utan tror att ett samband är en studie och att det nu ”finns forskning på det!”.
 
Samband betyder inte orsak.
Samband betyder bara siffersamband.
 
Det finns tydliga statistiska samband mellan glass och drunkningsolyckor. (På riktigt). Ju mer glass du äter desto större risk är det att du dör i drunkningsolyckor. Men är det verkligen glassen som är orsaken? Är det verkligen samma människor som äter glass som dyker?
 
Det finns tydliga statistiska samband mellan vitamin D och en massa sjukdomar. (På riktigt). Ju mindre vitamin D i blodet desto större risk är det att du blir sjuk och dör. Men är det verkligen bristen på D i blodet som är orsaken? Är verkligen D orsaken? Om det är så och alla vräker i sig en massa D i dag, varför försvinner inte dessa sjukdomar och all trötthet?
 
Idag vet vi att inflammation skapar låga värden av D i blodet. Intressant. Är någon av alla dessa sjukdomar många kopplat till D även kopplat till inflammation? Intressant. Kan det vara inflammationen som är orsaken och brist på D i blodet en markör?
 
Mycket troligt. Mer troligt än den obevisade hypotesen att D har något med detta att göra.
 
Finns det vackra grafer som ”bevisar” att brist D skapar sjukdomar? Massor, men de finns för att säljaren vet att många inte kan läsa studier och inte förstå att ett statistsikt samband inte behöver ha med orsaken att göra.
 
2007 skapade Mats Humble en D-viamin-hype i Sverige utan dessa like. Alla hade brist på D och alla skulle äta massor. gränsvärdena i blodet är löjligt högt satta, så smart satta att i stort sätt ingen når upp till dessa.
 
Smart reklam. Ett omöjligt värde skapar en massa nya kunder. Och alla vill ju ha ett piller för hälsa och energi.
 
Vad säger samme man idag? ”Orsakssambanden med D-vitamin är därmed svåra att belägga”. Japp, efter 13 år har ingen fortfarande lyckats bevisa att glass skapar drunkningsolyckor och att brist på D i blodet har med uppkomsten av sjukdomarna att göra.
 
Men fler och fler har lyckats bevisa att inflammation skapar dessa sjukdomar och sjukdomarna skapar inflammation och att inflammation ger låga värden D i blodet.
 
Ändå är det tusentals som fortfarande lutar sig mot hypotesen att D botar och förebygger.
 
Hypotesen var fel från början och kan man inte bevisa den på 13 år trots all forskning, så kommer den förbli fel.
 
Tänk om vi la all vår kraft på inflammation i stället. Nu kommer hälsa, energi och livskvalité <3
 
Vill du lära dig mer? Från grunden?
 
Läs mer HÄR