Vi behöver fibrer. Eller rättare sagt våra snälla bakterier i tarmen behöver dem.

Vi behöver inte hårda fibrer som fullkorn och kli. Det är till och med så att ca 40% av den vuxna Svenska befolkningen FÅR sin magbesvär av de hårda fibrerna.

Så då är det de mjuka geleiga fibrerna kvar. Dessa behöver vi och mår bra av. De finns i havregryn, frukt och grönt samt linfrön.

Då några är mycket kolhydratkänsliga och havregryn och frukt faller bort kan det vara svårt att äta tillräckligt med grönt och då är linfröna perfekta.

Hela eller krossade? Ja, det är egentigen två olika saker du vill åt. Krossade äter du för omega 3 skull. Men eftersom vi bara kan ta upp 2-5% av linfrönas omega 3 så är det ganska så onödigt. Problemet är också att fröna är fulla av fleromättat fett som snabbt häsknar. Risken är alltså att du äter härsket fett som du ändå inte har någon nytta av….

Ät fröna hela. Då kommer du åt geléfibrerna som är så nyttiga. NEJ, du verken ska eller behöver blöta upp dem i ett glas vatten. Bara äckligt och till och med mindre nyttigt. Ät dem som de är. I omeletten. I filen eller bara på en sked och in i munnen skölj ner med ett glas vatten.

Kom i håg att dricka ett glas per tsk och ALDRIG mer än 2-3 msk per dag. Sen blir fröna inte längre nyttiga utan giftiga.

Vill du ha omega 3 är det fet fisk som gäller. (Eller fiskkapslar) Den sortens omega 3 kan kroppen ta upp och är precis de som kroppen behöver. De fettsyrorna är till och med livsnödvändiga.