Fibrer ja – men vilka? Inte alla är våra vänner.
Det är inte vi som behöver fibrer. Det är våra små, snälla tarmbakterier som behöver sitt fredagsmys för att må bra. Och nej, alla fibrer är inte lika välkomna på festen.
De hårda, riviga fibrerna som kli och fullkorn vill vi undvika? Ungefär 40 % av vuxna i Sverige får faktiskt magproblem av dem. Gasig mage, ont, svullen… kanske känner du igen dig? De är som ett sandpapper för en redan känslig tarm.
Spannmål må vara klassisk vardagsmat (tyvärr) – men de bär på ett gäng oinbjudna gäster: lektiner, fytinsyra och gluten.
🔹 Lektiner är lite som små kemiska sugproppar. De klistrar sig fast vid tarmväggen, stör barriären och kan kicka igång immunförsvaret på ett onödigt dramatiskt sätt. Resultatet? En tarm som blir mer genomsläpplig och kanske till och med triggar autoimmuna reaktioner. Källa
+ Immunsvar och autoimmunitet: Studier har visat att lektiner kan inducera produktion av antikroppar som reagerar med kroppens egna vävnader, vilket kan bidra till utvecklingen av autoimmuna sjukdomar.
🔹 Fytinsyra är den där osynliga tjuven som snor med sig mineraler i farten. Den binder upp järn, zink, magnesium och kalcium. Inte optimalt, särskilt inte om du redan ligger lågt på depåerna.
Men fytinsyra gör mer än så:
-
Den saboterar våra matsmältningsenzymer (hej då amylas och pepsin!)
-
Den stör balansen i tarmfloran hos vissa.
-
Den minskar proteinupptaget.
-
Den förvärrar näringsbrist för känsliga grupper (barn, gravida, äldre).
Så vad är lösningen?
👉 Mjuka, geléiga fibrer. De där snälla, svepande fibrerna som smeker tarmen i stället för att riva den. Finns i frukt, grönt, havregryn och – mina favoriter – linfrön, psylliumfrön och chiafrön.
Men håll tungan rätt i mun nu:
-
Hela linfrön – ja tack. Krossade? Nope. Då frigörs gifter du inte vill ha.
-
Chia? Fritt fram. Men deras omega 3 (ALA) är av fel sort – kroppen har noll nytta av den.
-
Blötlägga fröna i vatten? Nej, nej och åter nej. Slem i glas är inte hälsosammare. Det är mindre effektivt. Strö dem i filen, i omeletten, i maten – eller ta dem som de är och skölj ner med vatten.
💧Kom ihåg: 1 glas vatten per tesked, och max 2–3 matskedar per dag. Mer är inte mer. Mer blir för mycket.
Vill du ha riktig omega 3? Då är det fet fisk eller tillskott som gäller. EPA & DHA är de former kroppen kan använda – och de är livsnödvändiga.
Så – ge dina bakterier sin mat, men välj den mat som även du mår bra av. ♥
4 svar
Hej
Jag har stora problem med min mage såsom inflammationer från munnen till ”slutet” av tarmen.
Haft magsår flera gånger och numera även inflammerade tarmfickor.
Det står i din text att havregryn är mjuka för tarmen, min fråga är då kan jag äta det till frukost?
Jag hittar ingen god frukost som jag kan äta. Ägg ger mig nån form av brinnande känsla från halsen till magsäcken annars hade jag ätit det. Har beställt din act/alp livsstils-bok nu som jag kommer lusläsa😊
Hej!
Med de problemen du har så är det oansvarligt om jag ”snabbsvarar” på en blogg.
Dock kan jag svara att du vill välja en 100% glutenfri paleokost. <3
Jag förstår men tack ändå för att du svarade. Jag ska gå din act-alp kurs när jag har fått ihop pengarna till kursen, jag tror och hoppas att den kan hjälpa mig 🥰
Ett tryggt svar jag kan ge till dig är att du vill äta paleokost, omega 3 och vara noga med mineraler (supersalt). Du vill se över ditt liv och titta på stress, oror och ältande, då alla tre är inflammatoriska. Du kanske vill läsa denna: https://annahallen.se/tarm/