Läckande tarm? Ja, alla tarmar ”läcker” eller snarare släpper igenom molekyler. Det är så din mat hamnar inne i kroppen, genom att transporteras genom tunntarmens ”vägg” och in i din blodbana, för att sen åka till levern. Där den sorteras, ibland byggs om till nya molekyler, för att sen transporteras dit den ska.

Den ska ”läcka” perfekt så fel molekyler eller för stora molekyler inte kan komma in i din kropp. Du kan genom valen av din kost skapa problem med för mycket läckande tarm. Du kan även välja att äta molekyler som skadar eller som kroppen inte känner till och därför tror är inkräktare. Och när du skapat för stor genomsläpplighet så kan din hälsosamma mat smita in i kroppen i för stora bitar – nu känns det som du blir sjuk av ”allt”.

Vad skapar för stor genomsläpplighet?
1 Stress och oro
2 Gluten och kasein
3 Socker
4 Ny ”hittepåmat” (Ät inget som inte var uppfunnet i Sverige för 100 år sen)
5 Ämnen som besprutning, färgämnen, emulgeringsmedel, ja många av våra tillsatser.

När du sen skapat din för stora genomsläpplighet. Nej, den är inte genetisk eller en sjukdom, vi bygger den alldeles själva. Du kan däremot ha den genetiska förmågan, epigenitik, eller sakna den. Du kan alltså ärva förmågan att gå sönder om du skapar förutsättningarna. Motsatsen är de som gör alla fel i världen men aldrig blir sjuka, de har helt enkelt inte den genetiska förmågan. Så har du en släkt med känslig tarm så ärver du inte deras problem/sjukdom, men du ärver duktigheten på att gå sönder just i tarmen och behöver vara mer noga än många andra.

Låt oss fortsätta, när du sen skapat din genomsläpplighet, så är du extra känslig för inflammation och ditt immunsystem är ständigt triggat. Nu kan du reagera med astma, allergier eller autoimmuna sjukdomar.

Tyvärr korrelerar läckande tarm med läckande hjärn-blodbarriär. Det betyder att ju mer du skadar din tarm så den läcker desto mer läcker skadliga ämnen in i din hjärna.

Det finns även en hypotes att läckande tarm korrelerar med läckande kärl och är en av orsakerna till lipödem och dercum.

Så en hel tarm med det perfekta läckaget för vår mat är en förutsättning för att du, din kropp, din hjärna och ditt immunsystem ska må bra och vara starkt.

Sen har vi innehållet i din tarm, och då är vi på tjocktarmen – alla bakterier. Våra allra bästa vänner. Utan dessa så dör vi. Men fel sort eller för få snällingar så mår vi dåligt, både i ”magen” men också i vårt mående. Tarmen är direkt kopplat till våt hjärna genom vagusnerven. Så en bakteriekultur som mår ”skit” gör att du och din hjärna mår likadant. Plus att där sitter också stor del av vårt immunsystem så då vet vi att vårt försvar från yttre hot är nedsatt.

Så, vad behöver vår tarm?
Tunntarmen behöver slippa nya molekyler och det som skapar ökad genomsläpplighet.
Tjocktarmens biotika och tamrväggen behöver:
1 Fibrer i forma av grönsaker i alla färger
2 Lera
3 Probiotika (om din egna inte räcker till)
4 Smörsyra /Butyrat (om du har för få bakterier för det är nämligen dessa som bygger din smörsyra)
5 Glutamin
6 Jättegärna syrade grönsaker såsom kimchi, surkål mm

Ta hand om dig och din ”mage”.
Det bästa av allt, din mage är din bästa vän och så snart du gör något som inte är bra för dig så berättar den det för dig med en gång. Så om den på något sätt säger ifrån så har du inte blivit sjuk, du gör något som inte är bra för dig och din bästa vän varnar dig. Bra va?