Är stillasittande en riskfaktor för ohälsa och även sjukdom? Tveklöst ja. Finns det forskning på det? Japp.

Men nej, du behöver inte iväg till gymmet i tight och pannband om du inte trivs där. Men du behöver lämna soffan.

”Jag hinner inte träna!” Alla har 24 timmar per dygn, tid är den enda som är rättvist fördelat här på jorden. Vad prioriterar du din tid till? Hur kan du prioritera om din tid? Hur kan du förändra dina ”måsten” till vill?

Hur kan du skapa ”träna utan tid”? Hur mycket vill du skapa? Ja, tveklöst minst 30 minuters rörelse. Och då har du ändå 23,5 timmar stillasittande…

Vad ska du då fylla dessa 30 minuter med?
För många är en promenad per dag, i snabbt tempo, det perfekta. Kombinerat med några knäböj och några utfall. Några väljer motionscykeln som står i vardagsrummet tillsammans med vikter och andra hävdar att det inte finns någon tid till motion. De stressar redan tillräckligt som det är och skulle gå sönder om de skulle trycka in ännu mer på schemat. Tyvärr är det just då motion behövs som bäst.

Har vi inte tid för att ta hand om oss själva för friskvård nu, kommer vi tyvärr bli tvungna att avsätta tid för sjukvård senare.  Inte bara fysiskt i form av värk utan även psykiskt i form av trötthet och oro.

Forskningen visar att träning är mer effektiv än medicin mot exempelvis depressioner.

Kroppen delar inte på fysisk styrka och psykisk styrka. Du får ett starkare försvar mot stress om du tränar din kondition och dina muskler!

Du får samtidigt mer energi av motion så du orkar med dagens roligheter. Det blir en positiv spiral. Det gäller bara att hitta ingången!

För många är då vardagsmotion den perfekta början.

Är det möjligt att cykla till jobbet? Kan du gå en 10 minuters promenad på lunchen? När vädret tillåter kanske du kan låna barnens studsmatta och hoppa lite. Kanske ”aggressiv” dammsugning, är en bra idé. Städa måste vi ändå göra, så varför inte använda den tiden för motion. Dammsug med kraft till härlig musik. Städningen går snabbare, du blir alldeles svettig och när det är fint hemma så är du färdigtränad för den dagen. Kan du parkera 10 minuter från jobbet? Dansa i vardagsrummet till favoritmusiken? Ansträng dig för att hitta dina 30 minuter – eller 15 min x 2, eller 10 min x 3.

Har du funderat över hur många minuter vi står och väntar på att dörren ska öppna sig efter att vi har tryckt på ”dörröppnarknappen”?  Klart att vi själva ska öppna den, i alla fall så länge vi kan.

När våra 30 minuters vardagsmotion sitter i ryggmärgen ska vi gå ett steg till. Vi ska öka vardagsrörelsen. Leta upp så många minuter som möjligt per dag som du kan göra om till rörelsen. Målet är att hitta minst 10 tillfällen som tar ca 2-3 minuter. Kan du välja trappa istället för hiss/rulltrappa? Kan du parkera längst bort på parkeringsplatsen och gå de två, tre minuterna till entrén? Omväg till ditt kontor? Hämta kaffe en extra gång? Kanske kan du använda tiden i kön till att spänna magen?

När detta sitter är det bara att gratulera dig själv. Nu har din kropp fått ca 60 minuter extra rörelse per dag. Den kommer att tacka dig!

Vill du må ännu bättre? Minska värk i kroppen? Minska stressen i kroppen? Känna dig starkare och mer fylld av energi? Då är det träning som gäller, både styrketräning och konditionsträning.

Okej, vad ska du välja? Vad är mest effektivt? Vet du vad som är mest effektivt? Jo, det som du tycker är så kul att du inte slutar efter några veckor! Det spelar ingen roll hur bra träningen är om du inte gillar den och inte kommer iväg.

Du vill styrketräna så du får starka muskler och du vill träna upp din kondition. Båda är viktiga. Kroppens önskan är att du varierar din träning.

Mer muskelmassa gör att din kropp blir starkare och lättare orkar med dagens belastning. Du får mindre ont i kroppen och din kropp tål bättre dagens belastningar. Du ökar dina chanser att slippa värk i axlar och nacke vid kontorsarbete, eller förslitningsskador vid tyngre arbeten.

Bättre kondition gör att du orkar med dagen bättre. Du kan hålla en bättre koncentration och du orkar göra mer innan du blir trött. Du får också ett bättre försvar mot stress samt tål en högre mängd stress. Många använder motion som antidepressiv medicin samt mot ångest. En medicin med bara goda biverkningar och som fungerar på de allra flesta. Träning ökar ditt immunförsvar. Överdriven träning sänker ditt immunförsvar. God kondition ökar din syreupptagningsförmåga, vilket i sin tur ökar din energi och kroppens förmåga till fettförbränning.

Kom också ihåg att ett träningstillfälle inte alls behöver vara en hel timme. 25 minuter är alltid bättre än 0 minuter.

Allt är bättre än inget. Försök att hitta ingången till den positiva spiralen. Börja med en sak, när piggheten från den börjar kännas så orkar du med en sak till. Var snäll mot dig själv och se alla förändringar i rätt riktning som något stort och värdefullt. För det är de!