Hjärnan styr hur mycket energi som ska byggas. Den styr hur mycket motivation och hur mycket kraft du ska få.

Den skickar hormoner som säger till sköldkörteln att bygga våra energi-hormoner. T3 – ren energi och T4 lagrad ”ska snart bli”-energi.

Den skickar ut information som säger till binjurarna hur mycket motivation-, stresskydds- och vakenhets-hormon som ska skickas ut – kortisol.

Och den har kopplat ihop nivån av kortisol med nivån av serotonin Smart hjärna.

Så om du kör på full gas för länge så skickar kroppen ut signalen ”trött”. Alltså du bör vila för du är på väg att bli överbelastad.

Tyvärr lyssnar vi sällan på den utan hittar piller så vi orkar lite till…. och lite till.

Efter 20-30 år ger kroppen upp och tar nu i med hårdhandskarna. Du lyssnar ju ändå inte. Du fortsätter att överbelasta år efter år.

Ofta är detta kopplat till en händelse som får bägaren att rinna över, det kan vara en förlossning, en influensa, en uppsägning, en skilsmässa eller liknande. Men det kan också komma ”från ingenstans” (fast 20-30 års tjat från kroppen med signalen ”trött” än kanske inte ingenstans….?)

Nu måste kroppen tvinga dig till vila annars går du sönder. Hjärnan kan nu sänka nivåerna av T3, den kan säga till levern att inte bygga om T4 till till T3 så kan de inte användas. Den kan dra ner tillverkningen av kortisol så kommer du inte upp ur sängen och ”inget är kul längre” för motivationen sitter ju i det hormonet.

Sen var ju kortisol kopplad till serotoninet, så förutom att du blir av med din vakenhet och motivation blir du nu också deppig. En deppighet som inga antidepp-mediciner riktigt rår på.

Nu är livet grått, du är trött, håglös, inget är kul. Nu kanske du lyssnar och vilar samt gör en livssstilsförändring och tar bort den långvariga överbelastningen?

Nope, de flesta maler på och letar tillskott som gör att det orkar lite till. Att de får lite extra energi till en slutkörd och överbelastad kropp. Det måste vara bra för det känns ju (tillfälligt) lite bättre.

Varför är kroppen trött? Varför överbelastas den? Varför stjäl kroppen din energi?

Där tror jag vi har lösningen.

Kortisol är även kopplat till minnet, motoriken och inlärningen. Det gör att när vi är som mest stressade så klantar vi oss extra mycket. Glömmer saker, tappar saker och gör allt lite klumpigt.