Visste du att:
Vetegluten ombildas till glutenexorfin och gliadorfin och fungerar som morfin i kroppen. Bra sätt att underhålla överätning, hetsätning och sockerberoende. (Här beskrivs problematiken med att skapa studier i ämnet, men studien påvisar att peptiderna dockar in i opioidreceptorerna:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34360205)

small roll pikelets and biscuitsGluten skadar tarmen. Alla får inte kännbara problem men alla får ett sämre näringsupptag. Speciellt på de så viktiga mineralerna. Sök gärna på NCGS på PubMed.

Gluten påverkar våra motoriska enheter. Speciellt signalerna till transversus. Magmuskeln som kallas ”Gjördeln” eller ”core”, den som står för bålstabilitet. Det gör att det är stor ökad risk för ryggont såsom ryggskott om du äter gluten.  (En pusselbit www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642988 )

Gluten påverkar vår hjärna och efter 30-40 års användande bli du trött, hängig, håglös och i vissa fall deprimerad. Även irriterad och humörsvajjande. Troligtvis på grund av en låggradig dos morfin. Känns som pågående PMS. Förvärrar också PMS för de flesta.

Gluten är kopplad till autoimmuna sjukdomar.

Och gluten tillsammans med kasein (alltså mjölk och macka) är kopplat till diabetes typ 1, autism och schizofreni.

Så alla dessa skräpprodukter som dyker upp nu som lågkolhydrat med gluten är riktiga värstingar. Gå inte på den marknadsföringen. Allt som står i reklam är inte sant.

Finns det forskning på det?” är en fråga som ofta återkommer. Dilemmat som alltid dyker upp är vem som har mandat att välja ut vilken vetenskap och beprövad erfarenhet det är som är den korrekta och sanna. Och lägger jag ner min själ i att plocka fram den så läggs lika mycket tid på att förkasta och skapa tvivel, så jag har bara plockat fram några fåtal.

I www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642988
Kan du läsa: ” Den icke-celiac gluten sensitivity (NCGS) är en kronisk funktionell gastrointestinal störning som är mycket vanlig över hela världen.” Samt: ”Dysbios i NCGS orsakar tarminflammation, diarré, förstoppning, visceral överkänslighet, buksmärta, dysfunktionellt metaboliskt tillstånd och perifer immun- och neuroimmunkommunikation.” Alltså att gluten påverkar kommunikationen mellan immunsystemet och dina nervceller. (Vilket är det jag påstår när jag pratar om autoimmuna sjukdomar och gluten)

Det finns massor, men vi tar något exempel till:

I www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25642988
Kan du läsa:  ” Ovanstående patofysiologiska substrat och dysbios understöds av dysfunktionell dubbelriktad ”Gut-Brain Axis” – väg” + ” Tänkbart kan ovanstående kaskad av patologi främja olika patofysiologiska mekanismer, neuroinflammation och kognitiv dysfunktion”. Gluten kan alltså negativt påverka din förmåga att tänka samt skapa inflammation i nerverna. (Vilket är det jag påstår när jag pratar om ryggont och gluten).

Nästa dilemma är publicerade studier och ”bortglömda” studier:
TED TAKS med BEN GOLDACRE

Källor:
Naturligtvis har jag inte forskat eller hittat på detta själv. Det är samlad kunskap från främst:
http://www.espa-research.org.uk/who.html

Samt föreläsning av Karl Reichelt, M.D. Rikshospitalet, Oslo
”The probability and possibility of a gut to brain connection”
Paul Shattock, Honorary Director of the Autism Research Unit, University of Sunderland
“”The Scan Brit Study, results and follow-up research”
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor medicinsk & fysiologisk kemi, Lunds Universitet
”Peptider från mat och deras inverkan på hälsa och sjukdom”

http://gluten-free.org/reichelt.html

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/magbesvar-och-autism-kopplas-ihop_2537123.svd

http://www.tv4.se/efter-tio/artiklar/charlotte-om-sambandet-mellan-kost-och-autism-4fc0122b04bf72519400b543

http://www.biomedcentral.com/1741-7015/10/13.

http://chriskresser.com/the-healthy-skeptic-podcast-episode-9

Och mer… efter 15 års nyfikenhet blir vissa saker en samlad kunskap och erfarenhet. Inte bara en enskild studie utan koppling till verkligheten 😉

Det finns massor. Problemet är inte att hitta, problemet är att vilja söka och läsa.  Jag gick in på PubMed och använde sökordet: gliadorfin):  Här blev jag besviken. Överraskande identifierades endast en enda studie som utvärderade en gluten-härledd peptid (gliadorphin-7; GD-7, n = 1).”

Provade med sökorden: gluten ADHD:” Näring spelar en viktig roll i neuroutveckling.” ” Den huvudsakliga mekanismen är mikrobiom-tarm-hjärnaxeln som möjligen involverar komplexa interaktioner mellan flera system, inklusive det metaboliska, immun-, endokrina och neurala systemet.”

Förslag sökord: intestinal, microbiom, opioid peptide, gut brain axis, NCGS, neuro communication

Tillägg 12/2:
”En anledning till försämrad core-muskulatur kan bero på att tarmarna inte är i bra skick. Tarmarna och de inre djupa magmusklerna sitter på samma signalkedja från ryggraden. Inflammation i tarmarna kan då leda till att de inre djupa magmusklerna slutar svara på signaler från nervsystemet och därför inte aktiveras.”

Här är en grund att söka vidare på  Gällande M.transversus – gluten.

Tillägg: Lite långsökt, men det är denna tråd jag letar efter fast i mindre omfattning. Det är ju aldrig allt eller inget, ofta finns det en gradering i verkligheten som saknas i forskning. Det är svårt att forska på ”lite” och ”ibland”. Det är också svårt att forska när det inte gäller alla. Jag säger inte att en macka ger muskelsjukdomen, jag säger att gluten påverkar signalen ut till muskeln vilket skapar muskelsvaghet. Men här är i alla fall ”tråden” jag försöker hitta och inte hittar.

Nytt tillägg:

GLUTEN – vad gör den med vår hälsa.

Kan man ha problem med gluten utan att veta det?

Slemhinnans förändringar kommer smygandes. Det finns många ”tysta” tarmar som inte mår bra, men de ger inga starka symptom ifrån sig. Men man kan däremot få andra besvärande symptom, som nedan:

 1. Inflammation på flera ställen i kroppen
 2. Acne
 3. Hud & eksem, astma
 4. Autoimmuna sjukdomar
 5. Huvudvärk & migrän
 6. Skador på nervsystemet
 7. Glutenkänslighet, dvs utan glutenintolerans ( celiaki ) är också kopplat till:
 8. Schizofreni
 9. Epilepsi

En del studier som visar ett sambandet mellan gluten och;

– ADHD, artrit, allergi, autoimmuna sjukdomar som ALS, multipelskleros (MS), autism, reumatisk sjukdom, demens, depression, diabetes, fetma, giftstruma, IBS, ulcerös kolit och Crohn’s sjukdom, psoriasis, skeletturkalkning, schizofreni och vitiligo (vita färglösa fläckar på huden).

Andra studier visar ett samband med:

 1. Typ 1 diabetes ( fast kasein från mejerier en nog värre)
 2. Benskörhet
 3. Eksem
 4. Psoriasis
 5. Hashimotos m fl.
 6. Gluten misstänks av forskare alltmer ligga bakom nedstämdhet, trötthet och hjärntrötthet samt låg energi.

Finns det forskning på detta?

Ja, massor av oberoende forskning!!! På PubMed kan du söka mycket mer än redan uppgivna källor.

Denna var dock lite skrämmande, sökte på PubMed med sökorden: gluten brain och fick fram: ” det finns inte tillräckligt med bevis för att man bör eliminera gluten från kosten eller äta glutenfri, eller att alla ska sluta äta gluteninnehållande livsmedel, särskilt när de smakar så bra.”

Men… det finns! Vad är tillräckligt? Blir det någonsin tillräckligt…. om det smakar så bra? (Skriver av en forskare!)

Tillägg 2020 (länk full av referenser):
https://www.halsaochfunktionsmedicin.se/kost/gluten-och-spannmal