Det finns flera anledningar.

Att du går upp 1-3 kilo de första veckorna du provar LCHF är tyvärr inte alls ovanligt eller konstigt. Kött och grädde väger mycket mer än sallad och riskakor. Du kommer alltså har mer tung mat i din magsäck och in dina tarmar. Av denna anledning är det bättre att du mäter dig i stället för att väga dig.

Efter ca en månad brukar dessa kilon vara borta igen och du märker en minskning i midjan.

Du kan också gå upp lite i ren fettvikt de första veckorna. inte heller konstigt. Har du bantat i 20-25 år och kroppen är van vid pulverdieter och annan tuff svält kommer den nu att bli överlycklig, ”Hon ÄTER! Lagra allt vad du kan för snart är det kanske svält igen!” Men när kroppen märker att de ”dåliga tiderna” är över och du fortsätter att äta så släpper kroppen dessa kilon igen. (Om du inte får panik och minskar på maten för då bekräftar du bara kroppens försvar& panik..)

Du fortsätter upp i vikt och ökar mer än 3 kilo… Då gör du något tankefel eller kunskapsfel. Det går att äta så mycket mat och fett att du står still, men det är mycket svårt att gå upp i vikt på rätt kost. (Jag har faktiskt inte träffat på någon under alla år jag har arbetet med detta)

Vanliga fel:
1. Du väljer fil och yoghurt i för stor mängd. (Den vanligaste orsaken)
2. Du dricker mjölk eller äter för mycket vispgrädde var dag.
3. Du småäter på nötter, sockerfria halstabletter och tuggummi under dagen.
4. Du äter frukt eller bär med grädde var dag.
5. Du väljer flatbröd,  Finn Crisp eller hemmabagt nötbröd. (Nötbröd är en kolhydratfälla)
6. Du försöker att äta väldigt lite för att få snabbare effekt.
7. Du gör några få undantag då och då. (En besvärlig kropp fixar inte detta)
8. Du äter ståendes av mat som du inte har lagt upp på tallrik. (En stor fälla)
9. Du äter nyttig mat direkt ur kylskåpet. (Också en vanlig fälla)
10. Din mättnadskänsla är efter alla år, satt ur spel så du äter ofta och mycket och gärna mellan måltiderna.

Om du inte går NER i vikt… Ja, det får bli ett eget inlägg en anna gång.