En tonåring är inte frisk på energidryck, macka, pommestallrik och pasta.
 
En tonåring är inte frisk på vegankost, hittepåsojakorvar, karragenan, emulgeringsmedel och innehållsförteckningar som liknar en kemilåda.
 
En tonåring är inte frisk som stillasittande, skärmberoende och läskdrickande.
 
De är en tidsinställd bomb. Bli inte förvånad när de blir sjuka. Jag är mest förvånad att de klarar sig så pass bra, så pass länge.
 
Men de bör få problem med:
Acne
Sömn
Mage
Trötthet
Återkommande förkylningar
IBS
Värk utan skada
 
Kanske även övervikt, inflammatoriska tarmsjukdomar, utbrändhet, huvudvärk, migrän…
 
Människan, kackelackan och råttan tillhör världens tåligaste djur. Vi kan göra många, långa fel innan vår kropp ger upp.
 
Mer känsliga djur blir snabbt sjuka av fel liv och fel kost.
 
Men vi har nog gått ett steg för långt nu.
Unga vuxna har problem att få barn.
Unga vuxna har problem med mage, värk och sömn.
Unga vuxna har problem med stress, hud och energi.
 
Vi har lämnat vår naturliga kost och vårt naturliga liv så pass att även unga nu blir sjuka.
 
Men, visst måste vi hänga med i utvecklingen, följa tekniken och ingen vill ju vara bakåtsträvare. Det är bara gamla kärringar, som jag, som är lite gnälliga. Eller?
 
Hur långt är vi beredda att lämna vårt naturligt liv? Vad får det kosta? Vi accepterar nu att det kostar barns och ungdomars hälsa och att unga vuxna nu har ålderssjukdomar. Hur mycket mer får det kosta innan vi drar i nödbromsen?
 
”Ja, men alla föräldrar har alltid oroat sig över ungdomen. De förstår inte utvecklingen. Gäller att hänga med och inte vara en sån bakåtsträvare.”
 
Jag tror inte denna mening är sann. Jag tror den dök upp i början av 1900-talet – då vi körde totalt fel! Alla andra djur lever som de gjort i 1000-tals år, förutom där vi människor har förstört deras naturliga förutsättningar. För då dör de ut. Och nu förstör vi våra naturliga förutsättningar – och det flesta tycker att det är ok…