Det bästa med naturlig mat i naturlig mängd är att det finns oerhört få rätt eller fel.

Det vi försöker efterlikna är maten vi åt för 100 år sen. och då höll inte matmor på att jaga gram eller exakta doser.

De åt, de levde, de skrattade och de rörde på sig. 
Olika mycket var dag. 

Ett exempel var gelatin.
Olika källor för gelatin var dag, var vecka och olika tillgång beroende på året.
Detta avslappnade förhållningssätt visade sig vara perfekt.

Det är den ätstilen vi ska kopiera.
Avslappnat varierat ätande med alla näringsämnen var dag alltid.

Och ett näringsämnen som tyvärr försvann ut vår kost runt 70-talet var det naturliga gelatinet. Vi köpte buljongtärningar i stället. Och vi ville äta filé i stället för ”fulebitarna”.

Och så gick vår kropp sönder.

Nu återgår vi bara till den avslappnade ätstilen.

Vi fortsätter med gelatin som exempel:
Men för att snabbt få resultat så ”fuskar” vi med gelatinvatten. Alla hinner inte byta livsstil direkt eller kanske aldrig kommer att välja att göra detta. Och då funkar gelatin – alla sorter. För gelatin är gelatin. Inte medicin.

Drömmen är att vi går tillbaka till benbuljon, grisfötter och kalvsylta.

Men för hundra år sen åt man inte en bestämd mängd av en viss sort.

Och det fungerade.

Så låt oss kopiera detta avslappnade och varierade förhållningssätt.
Stress och oro över att ”göra rätt” sliter…

Och det behövs inte. Tänk på att vi har överlevt i grottor med höftskynke.
Så länge vi inte äter nya saker och äter av ALLT det gamla så är det ganska så enkelt att göra rätt.

Vi kan inte ta bort en av kroppens byggnadsstenar. Då går vi sönder på grund av brist på material.

Vi kan inte heller erbjuda kroppen nya byggnadsstenar. Då går vi sönder på grund av att vi använder fel material.

Det mesta vi äter är för att använda som byggnadsmaterial. Inte energi.
Vi måste äta allt alltid alla dagar.

Och tarmen måste hinna ta upp det vi stoppar i munnen.

Mat i toan gör ingen frisk. Det är bara dyrt och slöseri med jordens resurser.