Rotfrukter

Som vanligt hopplöst långt. Men kanske läsvärt om du har artros eller ledvärk.

(Eller vill slippa för framtiden)

Vi äter ju inte byggnadsstenarna för våra leder och ledvätska. Och utan byggnadsstenar kan kroppen inte bygga och reparera våra leder och då slits de ner och gör (vansinnigt) ont.

KolhydraterVi har lärt oss att vi behöver alla 7 GAG samt glycin. Detta finns i äkta benbuljong, både från fågel, köttdjur, fiskrens och skaldjur som räkskal. Och i mat gjord på fuledelar som brosk, skinn, inälvor och ”slamsor” – riktig korv.

Vi har provat gelatin som tillskott (med då missar vi de 7 GAG:arna och svavel) Men det har fungerat makalöst bra för många i alla fall. Och några la även till MSM. Fungerade ännu lite bättre.

Några har också provat bara glukosamin som tillskott, vilket bara är en av GAG:arna. Det fungerar men bara lite. Vi saknar ju då 6 byggnadsstenar. (detta är det vanliga problemet med tillskott. Vi tar ett ämne och missar en massa annat)

Bäst har naturligtvis äkta buljong varit, då där finns alla delar vi behöver.

Några hamnade dock snett på balansbrädan gällande histaminerna (och fick det som felaktigt kallas ”ketosutslag”), men vi minskade då på gelatinet/buljongen och ökade på magnesium, vitamin C och mörkgröna grönsaker. Så hamnade balansen rätt igen.

Vi har hittat några pusselbitar mot värkfria leder och långa promenader.

MEN!

Då jag lever med LCHF som livsstil och arbetar stenhårt på att vår kost inte ska ge oss några brister så vill jag att allt ska finnas med. Jag ska skapa världens bästa kost. Ha ha ha, det lät kanske inte så ödmjukt, men det är min dröm.

Jag är glad över att ha hittat några smådelar vi tidigare missat.

Exempel de 7 GAG:arna där glukosamin är den mest kända, svavel och glycin som är viktigt för våra leder. Lätt att fixa inom LCHF. Äkta buljong på ben med leder och köttslamsor på.

Men jag har missat en jätteviktig GAG – HYALURONSYRA.

Och jag tror inte det är bara jag som glömt den.

Tyvärr verkar den bara finnas tillsammans med lite skräp i om vi väljer tillskott, men värk är ändå värre, så vi får ta det. (Undvik dock helst magnesiumsterat. Försök välja en utan!)

Men denna GAG har vi inom LCHF helt missat om vi väljer bort rotfrukter. Och det kommer inte bli bra om 20-25 år. Vi kommer få ont.

Så var finns då denna viktiga byggnadssten för vår hud och våra leder?
Jo i rotfrukter som sötpotatis, morötter och rödbetor.

Så tål du dessa (i alla fall ibland i din vardag) så kanske ska de få finnas kvar i din kost?

De finns också i mer ovanliga livsmedel som wakame, en typ av brunalg och rotknölar som satsumaimo, taro och tamaji. Vet inte om de överhuvudtaget finns i Sverige.

De finns också i tuppkammar, kycklingens leder, senor och skinn. Så kanske kan hemmakokt kycklingbuljong vara en del av lösningen (igen)

Ögonglober

Fast det känns inte så lockande.

Däremot, till vår fördel, finns det i konyaku som är konjaksrot och är det man gör shiratakinudlar av. Så nu blev de extra nyttiga!!

Andra bra val som fungerar inom LCHF är kött som lamm, kalv, kalkon och anka, som är rikt på hyaluronsyra och kollagen. Men det räcker nog inte.

Och så behöver vi grönsaker fulla av vitamin C som minskar hyaluronidas. (Ett enzym som tyvärr bryter ner hyaluronsyran)

Så, än en gång, grönsaksfri kost skapar sjukdomar. Denna gång artros och ledvärk.

Och jag brukar bara prata om grönsaker ovan jord, nu visar det sig att knölarna under jord ockås har sin viktiga arbetsuppgift. (Men det kan lösas med konyaku & tillskott om du är sockerberoende och absolut inte klarar rotfrukter)

Som vanligt är det viktigt att vara mjölfri, sockerfri och glutenfri då dessa ökar på nedbrytningen. Annars hinner vi aldrig bygga upp snabbare än kroppen bryter ner.

Omega 6 är också en stor del och skuld i nedbrytningen – så massa majonnäs & bacon kanske inte är den bästa naturliga vardagskosten.

Det känns som äkta kycklingbuljong, shiratakinudlar (på konjaksrot), grönsaker och rotfrukter är vår bästa lösning.

Mitt råd (som du alltid kan strunta i om du tycker jag har fel):
Låt grönsaker och rotfrukter vara dina kolhydrater.
(Byt ut mejerierna mot grönsaker & rotfrukter för dina leder skull)

”Men jag mår så bra nu, då kan jag inte äta fel”

Tyvärr är vår kropp magisk och kämpar för din hälsa allt vad den kan. Så brister som dessa märks först efter många många år. Men häftigt nog kan du, om du tar bort bristerna, må bättre på bara en vecka.

Det är mäktigt.