Hur jag än tittar på kroppen, från vilken sjukdom, vinkel eller önskan jag än ska svara, så är svaren alltid desamma.

För alla!

1 Du behöver TRYGGHET. Utan den kan du inte vara frisk eller må bra.

2 Du behöver alla BYGGSTENAR så kroppen kan bygga allt du behöver. Utan dessa kan du inte vara frisk eller må bra.

3 Du behöver välja bort mat som kroppen inte kan, tillsatser och kemikalier som är nya för oss och så mycket som möjligt som stenåldersmänniskan inte är skapt för.

4 Du behöver dricka helt vanligt helt vatten utan bubblor och tillsatser och du vill inte dricka vatten som stått still eller påverkats (av tex vattentorn). Vi har alltid vetat att vi inte vill dricka stillastående vatten. När glömde vi detta?

5 Du behöver RÖRELSE var dag i alla leder. Utan den kan du inte vara frisk eller må bra.

6 Du behöver VILA. Och där behöver du tänka till om vilken vila du behöver. Vila från oro är trygghet. Vila från kreativitet är lugn, kanske sömn, en promenad eller liknande. Vila från överbelastning är hjärnvila som kanske sömn, meditation eller likande. Vila från rädsla och surrande tankar är lediga tankar från kanske ledd meditation, mindfulness, läsa bok eller något som passar dig. TV i soffan är inte vila, det är passivitet och hjärnstress. Utan tillräckligt av VILA kan du inte vara frisk eller må bra.

TV är underhållning där du slipper göra något. Underhållningen är inte fel, men det är inte vila.

7 Du behöver KREATIVITET, STIMULANS & SKRATT var dag! Utan dessa kan du inte vara frisk eller må bra.

8 Du behöver TILLHÖRA. Utanförskap är extremt stressande och energiätande. Utan detta kan du inte vara frisk eller må bra.

9 Du behöver KRAMAS. Utan oxytocin dör bebisar och för oss vuxna betyder det att vår energi dör. Beröringen kan vara med människa eller varmblodigt djur. Du kan också få oxytocin från värme, vatten, tryck, mjuk musik och mjuka röster. Utan den kan du inte vara frisk eller må bra.

10 Du behöver hitta tillbaka till STENÅLDERN . Vi säger att föräldrar inte förstår sina barn och att de oroar sig för att nästa generation kommer gå åt skogen.

Jag är helt säker på att det har helt rätt. Och jag är väldigt säker på att detta ”tjat” bara har funnits de senaste 120 åren. En tid där vi helt och hållet har förstört vår naturliga miljö.

Back to basic!

Vi är ett djur med djurungar. Enda skillnaden är att vi kan titta bakåt och framåt i tiden. Detta har gjort många korkade och arroganta och många tror nu att vi är smartare än naturen.

Vi tror att vi med sunt förnuft kan vinna över instinkter.

Vi tror att små barn är små vuxna med färdigutvecklad hjärna och kan hantera förnuft.

Vi tror att vi kan bryta naturens kretslopp och skapa något bättre på jorden.

Vi tror att läkemedelsindustrin med piller kan lösa livets dilemmor. Vi blir bara sjukare och sjukare och accepterar detta som om det vore någon form av trötthetsvirus. Det är det INTE. Vi lever fel!

Och vår underbart snälla och hänsynsfulla absolut bästa vän – HJÄRNAN – försöker berätta detta för oss genom ångest, trötthet & värk. Den skriker till oss – BYT VÄG! (För vi vägrar ju lyssna när den viskar.) Så då drogar vi bort signalerna med medicin, mat eller vin…

OCH! Vi kan inte bli veganer för att rädda jorden. Vi kan inte döda en massa insekter för att äta hittepåmat. Och vad ska jorden gödslas med om vi inte har bajs? Både vi och vår jord kommer bli SJUK(are).

Och – vi kan inte ösa på med mer dopamin. Våra barn är redan EXTREMT dopaminberoende. Det kommer garanterat att gå väldigt illa. Mormor sa ofta ”det är viktigt att ha tråkigt!” Nu vet vi varför, men få kommer ihåg detta mycket viktiga och livsavgörande råd.

”Men det är samhället”… Nej, du ÄR samhället. Låt oss hjälpas åt!

NU!