Och sen järn och koppar. Och så koppar och zink. För att inte glömma D-vitamin och A. Ja, allt hänger ihop och allt påvekar varandra. Så drar du i snöret på sprattelgubben så sprattlar alla delar. Jag brukar säga att jag kan så lite om tillskott att jag inte vågar rekommenderar dessa. Men jag ska nog ändra den meningen, jag kan så mycket att jag inte vågar rekommenderar dessa.

Ju fler samband jag lär mig desto svårare blir det. Jag kan så mycket nu att jag tycker pusslet är helt omöjligt att få ihop. Jag väljer i stället att lita på naturen och kroppen. De två kan alla 100 000-tals processer och alla balanser utan och innan. Om bara jag ger kroppen vad kroppen behöver i form av mat så kan den göra allt komplicerat medan jag lever mitt liv mellan måltiderna.

Vad vill vi får ut av livet?
Jo energi för allt vi vill göra.
Värkfri och stark.

Vad finns det då för påverkan och balanser?
Låt oss börja med energi och konstatera att T3 inte är energi. T3 är en energichef, vilket inte är helt sant det heller. För det är vår hjärna, hypotalamus och hypofysen, som bestämmer hur mycket T3 som ska byggas. Och var får vår hjärna information från? Jo, från livet du lever! Så livet du lever bestämmer hur mycket energi som ska byggas. Det finns naturligtvis ett max, så lyssnar du inte på hjärnans signaler såsom trötthet kommer du köra över max och då stänger din hjärna ner dig för att skydda dig. Du förstod inte själv att mer än max är för mycket så då tar den över.

Vad är då energi? Jo ATP i citronsyracykeln som finns inne i mitokondrierna i alla våra celler. fast det är inte heller sant. För egentligen är det syre och magnesium som är den egentliga energin, (men de behöver molekylen ATP för att skapa ”livets energi”).  Och helt plötsligt var vi inne på kost och andning.

Tillskott?
Är det då bara inte att ta tillskott så kommer energin tillbaka? ja, är det några som har provat det? Funkade det? Vanligtvis inte och ändå fortsätter vi år efter år. Vi behöver biotillgängliga vitaminer och mineraler i en perfekt balans till varandra för just ditt behov. Och den raden berättade snabbt för dig att multivitaminer är värdelösa. (Kom ihåg att många tillskottsproducenter ägs av Big Pharma.)

Tillbaka till energin. Vi behövde syre och magnesium. Och nu kommer det härligt röriga. Häng på. Du behöver koppar för att få tillgång på ditt syre i cellen. För att koppar ska kunna användas i sin rätta form behöver du vitamin A (retinol). Vitamin A balanserar mot vitamin D. Många äter nu D men glömmer A vilket skapar en obalans som påverkar även ”bakåt” i kedjan. Du kan nu skapa energibrist med överdos av D. Överdos av D kommer inte bara påverka den viktiga balansen mellan D och A utan även påverka kalcium samt ännu värre ”låsa in” järn i din vävnad. Detta gör att du har en massa järn i vävnaden du inte kan komma åt. Vilket i sig skadar.

Vitamin D
D skapar ökade järnförråd som låses fast i vävnaden. A skapar & främjar den resa järn ska och vill ha i kroppen.  D och A måste balanserar mot varandra för att du ska må bra och kunna ha en värkfri kropp och energi. Överdos D påverkar även vårt kalcium. Visst börjar det bli härligt rörigt nu?

Om nu A främjar järns resa, och vi vet att järn är viktigt för vår syresättning i cellen, så vem styr hur järnet ska användas? Jo, koppar. Om du överdoserar på zink så kan zink binda fast koppar via ett protein.

Järn
Järn är ju viktigt för vår syresättning, men för mycket bundet järn är skadligt. Om du överandas, alltså andas för snabbt, så kommer för mycket koldioxid släppas ut och det betyder i sin tur att syret binds fast i blodet (på järnet som sitter på hemoglobinet) och inte kan komma in i cellen. Och vi var ju överens om att syre tillsammans med magnesium var vår energi. Och vips var energin ”slut”. Men äter du nu järn som kroppen egnetligen inte behöver så kommer överdos av järn skapa magnesiumbrist, som är din energi. Men utan järn i blodet kommer du inte kunna syresätta cellen.

Järn är svårt. Du kan ha högt järn i din kropp men ett lågt Hb-värde. det finns forskning som visar på att järn kan vara upp till 10 gånger så högt i vävnaden som i blodet. Lågt järn  (Hb) kan vara överdos på vitamin D och/eller brist på koppar. Så att äta en massa vitamin D kan alltså ställa till det för A, kalcium och järn.

Överdos på D skapar alltså ökade järnförråd som låses fast i vävnaden. Brist på Koppar gör också att järn låses fast och samlas. Och när järn samlas i vävnaden kommer kroppen utsöndra kalcium från skelettet. Så överdoserar du på D kan du alltså skapa benskörhet i det långa loppet om du inte har koll på A, kalcium och koppar. Nästa problem (vi nu har skapat oss) är att för högt eller för lågt kalcium i blodet betyder magnesiumbrist. Och magnesium tillsammans med syre var ju vår energi.

Magnesium
Magnesiumbrist innebär sen en större risk att lida av inflammation. Så nu är du både trött och har värk. Magnesium reglerar sen kalcium, samt balanserar mot kalcium. kalciumöverskott blockerar användandet av magnesium. Och har du nu uppmätt lågt hb (även om du har för mycket järn i din vävnad så kanske du får tillskott i alla fall.) Och för mycket järn skapar i sig magnesiumbrist.

Energi
Men hur kan magnesium vara själva energin? Vi har ju lärt oss att det är ATP-molekylen. Jo, magnesium är mycket viktigt för att bygga ATP. Magnesium är själva bindningarna mellan de tre P:na i ATP. När vi bryter loss sista P förbrukas magnesiumet. Det används och försvinner och detta betyder att magnesium är livets energi.

Tillbaka till första stycket i denna (korta) sammanfattning. Mängden T3 bestäms av din omgivning. Hjärnan bestämmer hur mycket energi som ska produceras. Hjärnan vill att du ska få ut så mycket energi som du behöver för att kunna leva i den omgivning som du befinner dig i. fast det finns ett max, du kan inte be hjärnan att gå över denna nivå. Det är nämligen fysiskt omöjligt.

När behöver vi energi?
Jo, när vi rör på oss, när vi tänker och när vi stressar/oroar oss och älter. Vi bränner alltså magnesium i massor när vi stressar. Stress kommer att skapa en magnesiumbrist. Och nu kommer nästa dominoeffekt. Magnesiumbrist kommer påverka hela vår elektrolytbalans. Elektolyter är mineraler i jonform, de har alltså en laddning. Elektrolytobalans ger i sig energiförlust. Och vid energiförlust ökar inflammationen i din kropp. Överdos av järn i vävnaden oxidatativ stress som skapar magnesiumbrist.

Och långvarig inflammation skapar kalciumavlagring, en form av cementering av cellen, det som kallas plack. Detta ökas på av överdos av vitamin D.

Är det rörigt? Svårt? Omöjligt?
Och ändå finns det de som vågar äta tillskott. Till och med stora doser av vitamin D.

Mark Hyman definierar stress, enligt min uppfattning, klockrent:  ”Stress är din kropps oförmåga att skapa tillräckligt med energi för att ditt mind ska förstå omvärlden och kunna svara på din omgivning”. Helt enkelt att du blir rädd när din energi inte räcker för att klara av kraven. Du ber hjärnan om det omöjlig och den berättar det för dig.

Men hur gör man då?
Ja, först och främst finns inget ”man”, bara du och jag. Vi har alla exakt samma behov av olika ämnen, men inte av oss har samma behov av mängden av olika ämnen. Vi tänker olika, vi tänker olika mycket, vi lever olika liv, vi tränar olika mycket och vi andas olika och vi har olika brister.

Men min lösning är:
1 Ta bort dina tillskott och ät bra mat*. ACT ALP är kanon, handmodellen är toppen.
2 Andas rätt.
3 Ät koppar genom att äta lever och inälvsmat, skaldjur, nötter och kakao. (Undvik citronsyra, allt i -citratform och askorbinsyra då dessa ”bråkar” med koppar.)
4 Ät magnesium i form av och här kanske ett tillskott behövs. Varför? Jo, många lever ett omöjligt liv i dag men massor med stress, otrivsel och oro. Det finns ingen mat i världen som kan kompensera detta. Vilket magnesium vill du välja? Magnesiumgluccinat och magnesliummalat.
5 Tillskott som fungerar är ”hela” tillskott såsom omega 3 (ej högkoncentrerat utan naturligt) samt torkad inälvsmat i kapslar. Även överkurs som glycin, glutamin, kollagen/gelatin samt hyaluronsyra fungerar. Örter funkar också så länge de är frystorkade.

Det ska vara lätt att leva rätt.

Krångla inte till det. Stenåldersmänniskan kunde utan forskning och google.

Bra mat* = Artegen kost
Du behöver 300 gr fet fisk var vecka för vitamin D
Du behöver gröna grönsaker och bada i epsonsalt för magnesium
Du behöver inälvsmat såsom t ex lever
Du behöver fulemat såsom benbuljong med kollagen.
Du behöver animalier och vegetabilier
Och massor med mineraler: grönsaker, nötter, supersalt, alger, skaldjur
Massor av örter i alla former

Nyfiken på mer?
Vassego: GUNGBRÄDOR