Byt bröd – byt till akryamidfyllt knäckebröd! Eller?

Varför har vi fått för oss att allt som är torrt, dammigt och tråkigt ska vara nyttigt? Som till exempel myten med knäckebröd. Varför skulle det vara nyttigare än vanligt mjukt bröd? Varför skulle skorpor vara ett bättre val än kanelbulle?

Vad har man tagit bort? Jo, vattnet! Och det har väl aldrig varit onyttigt med vatten?

Tyvärr är det inte bara en feltanke. Det är till och med tvärt om. Knäckebröd och skorpor är värre än det mjuka valet (som i sig är allt annat än nyttigt). Du skapar nämligen problem genom tillverkningen/tillagningen. En nyttig råvara kan du göra onyttig, eller som i detta fallet; en från början onyttig råvara blir nu till och med farlig, genom hur du tillagar produkten.

Överbakta kolhydrater får en massa akrylamid i sig. Med största sannolikhet påverkar akrylamid cancer i bröst, äggstockar och livmoder samt skadar nerver, arvsanlag och fortplantningsförmågan.

(Akrylamid är ett ämne som bildas vid höga temperaturer i stärkelserik mat som rostas, steks eller friteras. Vilket gör att ”airfrier” inte är så bra som många tror). Det är misstänkt cancerframkallande, kan påverka nervsystemet negativt och tros även störa hormonbalansen. Barn är särskilt känsliga eftersom deras kroppar är mindre och utvecklas snabbt.)

🍟 Vanliga källor till akrylamid:

  1. Pommes frites

  2. Chips

  3. Bröd (särskilt hårt rostat)

  4. Kex och knäckebröd

  5. Kakor och småkakor (en värsting är riskakor tillsamman med digestivekex)

  6. Frukostflingor (särskilt de rostade och där några av de värsta bovarna nog är Fitness, Rice Krispies och Cheerios)

  7. Friterade snacks

  8. Vissa barnmatsprodukter (som värstingarna; majskrokar)

Vårt knäckebröd, som marknadsförarna fått oss att tro att det är ett bra val är en av värstingarna. Tänk att vi lyssnar på marknadsförare och faktiskt tror på dem. För några år sen var det ju inne att säga att ”Jag påverkas minsann inte av reklam, jag gör mina egna val…” Så fel vi hade.

De två tyngsta akrylamidvalen är Wasa Sport och Ryvita Råg Knäckebröd. Alla chips och alla popcorn är hemska källor till akrylamid. Klyftpotatis och pommes likaså… Jodå, företagen arbetar på att minska halterna av gifterna, men varför äta gift överhuvudtaget?

Lite kul att konstatera är att hur du än tittat på ämnet kost, så verkar rekommendationerna att öka fettet och minska kolhydraterna stämma. Spelar ingen roll från vilken sida du väljer att vinkla det. Vilket syfte du vill uppnå eller vilken sjukdom du vill minska symptomen för… det blir hela tiden samma slutsats! Är naturliga fetter i en palekost. Undvik spannmål, undvik baljväxter och minska (eller undvik) mejeriprodukter.

Läs gärna med på ACT ALP om du är nyfiken på kunskap och hälsosam kost.

7 svar

  1. Hur farligt är stekta köttbullar (egna eller färdiga) när man använder stekpanna av gjutjärn eller teflon?

    Är kokta potatis hälsosamt?

    1. Det finns en fara med ”små detaljkunskaper” och det är att vi gör de viktiga och betydande. Akrylamid är skadligt för oss men lite stekyta eller ugnsrostning är inte problemet. Vi tål en hel del. Tänk på alla som knaprar knäckebröd var dag o 50 år…

      Däremot är det en bra kunskap att ha så man inte tror att knäcke är bättre än smörgås. Nu rekommenderar jag ju inte smörgås och gluten överhuvudtaget 🙂

      Men stek på och njut <3

      Koks potatis är bra utfyllnadsmat. har du sett Blå Boxen? Om inte så titta gärna på den. https://youtu.be/idR3PS57w2g?si=l05kgmfoIPi7U17v

  2. Pommes frites, den man köper på påse och bara gör i ugnen och inte friterar, är den så skadlig då? Bara potatis ju 🤔

    1. Nej, det finns inget bra med dessa. Vi bara lär våra barn att äta på0 känslor. Är du uttråkad så ät. Ärt du ledsen så ät. Vilket komemr skapa problem som vuxen.

      Är vi hungriga så äter vi ju mat – kött, fisk och fågel med grönsaker & rotfrukter till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *