Dags att bena upp dessa.

Beroende

Du har för många dopeminreceptorer som lyssnar för dåligt. Du är född med detta. Detta är du. Du har alltså alltid haft ett beroendebeteende.

Detta påverkas inte av livet.  Din hjärna ser ut sån och du kan inte blir ”frisk”. Du är en person som behöver extra aktivitet. Du är inte sjuk.

Du kan göra din hjärna sjuk genom att ge den mer och mer av det den ber om. Mat, socker, droger, alkohol, spel, sex mm. Du bygger nya, fler och fler, dopaminreceptorer som alla lyssnar dåligt och därför kräver mer och mer för att vara nöjda. Detta kan du återställa till din normala beroendehjärna.

Men dina för många dopaminreceptorer som lyssnar för dåligt kommer alltid ber dig om en kick. Du är en dopaminare.

Din hjärna behöver spännande, stimulerande och utmanande kickar som inte skadar dig.
Gokart, klättring, musik, paddling, gå kurser, dansa, hoppa bungy jump, lära dig nya saker, måla – ja vad kickar just dig?

Din hjärna behöver också (tyvärr och detta är det svåra) vara uttråkad och få hjärnvila lite då och då för att inte stimuleras att bygga fler dopaminreceptorer. ”Det är bara bra att ha det lite tråkigt ibland!”

Du kommer att vara och du behöver vara betydligt mer aktiverad än alla du känner. Det är ingen sjukdom, det är din personlighet. En underbar gåva.

Du vill hitta kickarna som inte skadar dig – du kommer aldrig kunna ta bor denna del av din personlighet. Du vill också lägga tid på att läka! Du vill bli av med alla extra receptorer som du byggt upp = biokemisk reperation och ja kanske en överdriven tidsbegränsad kostbaserad Detox med fokus på nedmontering av receptorer. Detta, då överdrivet intag av kolhydrater eller drogen har skapat överdrivet många receptorer som nu ska nedmonteras.

Fällor: FB, spel, överdriven träning, kontroll, väga, räkna samt extremt fokus på ”problemet”

Fokus: Biokemisk repration, att nedmontera de extra receptorerna. Att komma ur sjukdomen, alltså den påverkade delen av hjärnan. Du kommer aldrig ur din personlighet.

Och sen viktigaste av allt, när du är frisk – skapa ett liv som ger din hjärna den kick den kommer behöva och kräva till den dag du dör.

Annars kommer ditt liv vara en livslång kamp – med hot bakom var hörna och du kommer spendera hela livet med att fokusera på ditt problem/beroende i stället för att leva livet med kunskap om vad du behöver som inte skadar dig. 

Självmedicinering:

Serotonin

Här finns två olika och ja du kan vara båda två. Och ja, du kan vara alla tre. Jag har aldrig, och jag menar aldrig, träffat en sockerberoende som inte också självmedicinerar. Detta betyder att ”beroendepersonligheten” går om kring med en ständigt tickande bomb i sin hjärna. En bomb som går i skov och när som helst exploderar på grund av händelser i livet.

Serotonin-medicinering: Du vill droga bort känslan av oro, ångest, rädsla, att inte duga, att inte räcka till, stress eller håglöshet och ledsenhet.

Du kommer med största sannolikhet att välja alkohol, lugnande droger, socker, ketogen kost, överätning eller självskadebeteende.

Din hjärna är hel men du lever ett liv som gör att hjärnan (hypothalamus & hypofysen) ger dig för lite serotonin för att informera dig om att byta väg. Hjärnans vänliga signal för att berätta för dig att denna väg du valt, kommer skada dig.

OBS! Det kan vara din väg i livet såsom relation, arbete, chefen, vänner eller omgivningen. Men det är lika vanligt eller kanske vanligare att det är ditt inre ”monster” som jagar dig. Dina tankar om omvärlden och dina tankar om dig själv.

Hjärnan skickar ut mindre serotonin så du ska förstå – detta är fel väg – BYT!
Och när du skapar mer serotonin så belönar hjärnan dig med en go, trygg och positiv känsla – bra gjort, fortsätt, detta är toppen!

Och tyvärr kan du göra detta genom att självmedicinera och stanna kvar i ett liv och i en tanke som tar sönder dig.

Detta går i skov. Detta påverkas av livet. Detta är inte din personlighet. Denna del påverkar du med dina beslut om ditt liv samt med terapi.

MEN! Du kan genom överdos av självmedicinering ha skapat för många receptorer. Detta kommer att kännas och upplevas precis på samma sätt som sockerberoende, men med skillnaden att detta kan du blir helt frisk från.

Fällor: FB, ketos-medicnering, kontroll, väga, räkna samt extremt fokus på tröst, klapp på axeln och bekräftelse.

Fokus: Trygghet och att nedmontera de extra receptorerna.

Hur hittar du din trygghet? Vi är alla olika men din hjärna kräver att du lever tryggt så den kan belöna dig med serotonin. 

Dopamin

Dopamin-medicinering: Du vill droga bort känslan av ekorrhjul, uttråkning, brist på stimulans, brist på skratt och kreativiet samt håglöshetoch meningslöshet.

Du kommer med största sannolikhet att välja socker, överdriven träning, kickande droger, ketogen kost, och ytterligheter.

Din hjärna är hel men du lever ett liv som gör att hjärnan (hypothalamus & hypofysen) ger dig för lite dopamin då ditt liv är för tråkigt, enformigt, rutinmässigt och saknar stimulans, fara, kreativitet, musik och skratt.

Hjärnan skickar ut mindre dopamin så du ska förstå – mer kul, mer stimulans, mer kickar, fler utmaningar och mer skratt och aktivitet!

Och när du skapar mer dopamin så belönar hjärnan dig med lycka, energi, motivation, koncentration, snabbare inlärning, bättre minne och en kick  – bra gjort, fortsätt, detta är toppen!

Och tyvärr kan du göra detta genom att självmedicinera och stanna kvar i ett tråkigt inaktivt och ostimulerade liv som tar sönder dig – både fysiskt och psykiskt.

Detta går i skov. Detta påverkas av livet. Detta är inte din personlighet. Denna del påverkar du med dina beslut om ditt liv genom stimulans, aktivitet och kreativitet. Du måste ut soffan och göra nåt!

OBS! Ett dilemma här är om du är rädd och orolig men har ett högt behov av stimulans. Du vill och behöver, men vågar inte. Du kommer nu självmedicinera för både serotonin och dopamin.

MEN! Du kan genom överdos av självmedicinering ha skapat för många receptorer. Detta kommer att kännas och upplevas precis på samma sätt som sockerberoende, men med skillnaden att detta kan du blir helt frisk från.

Fällor: FB, spel, ketos-medicnering, överdriven träning 

Fokus: Träning, skratt, aktivitet och delaktighet samt  att nedmontera de extra receptorerna.

Var hittar du din kick? Vad gör dig lycklig? Vad får dig att skratta?