För 20 år sen började min kamp om att smör var hälsosamt. Snacka om att jag blev hånad och fick foliehatt. 😂 Jag förkastade även margarin, härdat fett och transfetter. Nu blev många rent ut sagt ilskna. ”Har du någon källa på det?” Om man säger det alla säger så behövs ingen källa och man kan till och med sprida osanningar – och alla håller med. Om du går emot strömmen behövs källor – i absurdum – som ändå inte läses. Hur ser det då ut med smör vs lågfett-hypotesen som ”alla” var överens om på 90-talet?

(Lånad sammanfattning från Forskning & Framsteg):
WHI 2006.
”JAMA Studien som många anser vara sista spiken i kistan för teorin att fett eller mättat fett skulle ge hjärtsjukdom. Gigantisk studie där nästan 50,000 kvinnor följdes under 8 år. Allt till en nätt kostnad av över en halv miljard dollar. Knappt hälften randomiserades till lågfettskost och drog ner rejält på fettintaget, samt åt mer frukt och grönt. Resultatet blev ingen minskning av risken för hjärtsjukdom. Faktum var att för de redan hjärtsjuka fanns en tendens till ökad risk i lågfettsgruppen, som var statistiskt signifikant. Som grädde på moset sågs ingen minskad cancerrisk, och de som försökt minska fettintaget hade inte heller gått ner ens ett halvt kilo under de 8 åren i snitt, jämfört med de som åt som vanligt. Detta trots att lågfettsgruppen även motionerat mer.”

Källa: https://www.nhlbi.nih.gov/science/womens-health-initiative-whi

(Lånad text från samma källa som ovan: )
”Shai 2008.
Numera kanske det enskilt bästa stödet för att lågkolhydratkost är överlägsen fettsnål kost för långsiktig viktminskning. 2-årig uppföljning av 322 överviktiga eller feta israeler där fettsnål kost var signifikant sämre både för viktnedgång och kolesterolvärden. Publicerad i NEJM, en av de högst ansedda medicinska tidskrifterna. Så jag och hundratals andra foliehattar hade rätt. Vi var bara lite för tidiga (igen). Idag vet ju alla att margarin är ett betydligt sämre val än smör och att smör till och med har hälsofördelar. (Ja, några läkare har dock fortfarande missat detta, men de flesta som kan kost, näringslära och biokemi vet <3.”

Men så vet vi också att det tar 17 år innan en vetenskaplig sanning blir sann. Källa på det? Klart jag har: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3241518 )

Vad säger SLV om mättat fett och margarin? Ja-a du. De har inte läst på tyvärr. https://www.annahallen.se/200-000-studier-eller-kanske-vara-2/