Funderar på ADHD och ADD. Och skolan.

Och nu tänker jag så det knakar.
Jag vill skapa en ny skola! Du går 1-9 fram till du är 20 år.

Innan du går i taket, lyssna färdigt. 

Vår hjärna har olika utvecklingstadier. Alla har dessa. T ex syns du inte så finns du inte innan 1 årsåldern. Abstrakt tänkande går inte att processa i en hjärna under 12 år. O s v. (Finns forskning på detta!)

Och vi är i snitt 30% senare i just denna neurologiska utveckling. Vi kan inte lära oss 6:ans matte när vi är 12 år. För den är abstrakt och vår hjärna är då bara 8 år. (Finns forskning på detta!)

Vi kan vara mogna, älskar vuxet sällskap, diskutera mogna saker med svåra ord. Det har inte med intelligens att göra. Vi är ofta överintelligenta. Det har med outvecklade system i vår hjärna som gör att vi inte ÄNNU kan hantera vissa tankemönster. (Finns forskning på detta!)

Och lär vi in i fel del av hjärnan som INTE kan t ex abstrakt tänkande så kan den delen aldrig lära sig och här kommer problemet: hjärnan byter sen inte till det rätta stället! Du har ju redan byggt upp en grund så hjärnan stannar på fel ställe i resten av ditt liv.

Varför kan jag matte? Även svår abstrakt matte? Jo, för jag vägrade när jag gick i sexan, sket i det fullständigt. Så jag öppnade inte ens upp fel ställe. Hade sen lyxen/turen av att få världens bästa mattelärare i 8:an. När min hjärna var klar på de utvecklingen av den delen. Och DÅ lärde jag mig. På rätt ställe.

Tillbaka till min skol-dröm. Du går 1-9 fram till du är 20 år. BARA för att få invänta hjärnans mognad. Men när du är 20 år så har du även en massa annan utbildning. Både gymnasiekurser och universitetskurser. Du får tillåtelse att läsa dessa utan att vara klar med 9:an.

Och då läser du det du vill och är bra på. Det som du har intresse för och som din hjärna kommer belöna dig med dopamin för. Du kan vara färdig med alla utbildningar samtidigt. Det som du ändå kommer att arbeta med när du är vuxen.

Och några kommer sen välja universitet för ett helt program.

Med den stora skillnaden från idag – du går ut skolan med självförtroendet i behåll. Du kan 

Vad tror ni? Något jag ska tänka vidare på?