Hur får jag i mig allt som min kropp behöver? Ja, nu när vi äter igen och äter naturlig kost är det betydligt mycket enklare.

När vi ständigt bantade (lite mat och fel mat) och åt mjölprodukter och potatis (lektiner) så hade vi en tuff uppgift… och många valde ju då att stoppa i sig en massa vitaminpiller.

Äter du ägg, fisk och skaldjur samt 1 dl nötter per dag (gärna 2-3 paranötter) och grönsaker samt saltar din mat lite så bör du få i dig allt du behöver. Det finns några bra tips och några ”att tänka på”.

Tips!
– Ju mer du varierar din kost desto mindre behöver du kunna och tänka.
– Var inte märkestrogen. Köp av olika märken, producenter och från olika länder.
– Känn efter hur du mår. Mår du toppen, är pigg, magen fungerar och du blir sällan sjuk – ja, då har kroppen det kroppen behöver.

Är du trött? Då är först frågan: Varför? Det finns inga piller som hjälper mot överarbete, för lite sömn, uttråkning eller understimulans. Allt detta ger trötthet. Då får du i stället vila eller hitta på något skoj.

Är du trött trots att du har det mycket bra? Ja då kan det vara en brist. B12? D vitamin? Magnesium? Omega 3. Alla dessa ger en känsla av håglöshet, trötthet och till och med depression vid större brist.

B12 brist kollar du med ett blodprov. Det kan vara att du behöver tillskott i sprutform.
D vitaminbrist kan du kolla själv. Ta tillskott under vinterhalvåret. Blir du pigg så var det bris…. annars inte.
Magnesiumbrist? Kramp? Lägg till 1 dl mandel var dag eller tillskott. Känn efter! Det tar ca 3 månader….
Omega 3? Värk? Ät sill, makrill i tomatsås, lax eller strömming 4-5 gånger i veckan. Fast det tycker jag att du borde göra i vilket fall som helst. 🙂

Äter du väldigt lite skaldjur? Ja då kanske du bör fundera på selen. 2-3 paranötter eller tillskott. Detta är dock inget som känns eller som upplevs som en brist.  Selen är med och bygger antioxidanter (är därför ett bra cancerskydd) Selen är med i processen med sköldkörteln och din ämnesomsättning (brist kan skapa ämnesomsättningsproblem)

Äter du mycket kött från ko och gris? Då kan du behöver extra folsyra B9. Det får du i ej uppvärmda mörkgröna grönsaker eller som tillskott.

Äter du lite fet fisk? Fundera på omega 3 tillskott.

Men äter du en paleokost med fet fisk, skaldjur, ägg, kött, grönsaker, kokosfett och 1 dl nötter per dag så behöver du inte tänka så mycket på vitaminer och mineraler. Naturlig kost kommer naturligtvis att ge oss det som vi behöver.

Jag brukar skämtsamt säga att ägg (alla vitaminer förutom C) , kokosfett (laurinsyra och andra mellanlånga fettsyror) , en bit lax (omega 3), nötter (mineraler)  och broccoli (B9 och C) ger oss allt vi behöver. En sanning med modifikation, men det är faktiskt nästan så enkelt.

Vad har jag glömt? Jo, du kanske behöver matsmältningsenzymer!