Såg du på TV i går kväll kl 10?
Med Michael Mosley?
 
Superintressant om vitmin D.
Jag fortsätter att ifrågasätta denna hype.
Logiken stämmer inte.Det känns som glass och dykningsolyckor.
Ja, statistiken visar tydligt att ju mer glass vi äter desto större risk är det att dö i en drunkningsolycka… Vi kan inte bara titta efter statistiska samband. Vi behöver titta på kausalitet: Orsak och samband!
Kanske är det så att det är sommaren som är den gemensamma nämnaren.Vitamin D-brist och alla sjukdomar kanske är som glass och drunkningsolyckor.

Det är fettskrämd kost med massa socker och högt kronisk blodsocker som är vår sommar?

 
En liten dos D som tillskott eller 10-15 minuter sol (dagstid på sommaren) eller 300 gram fet fisk i veckan gjorde skillnad. De som låg i riskzonen kom ur den på 3 veckor.
 
Såg du också att det var inte alla som hade brist? Bara ett fåtal. Och trots breddgraderna så var det flera som hade korrekta värden. Hur är detta överhuvudtaget möjligt om vi ”bor fel”?
 
Han sa, visade och bevisade det jag tjatar om. Alla har inte brist och alla behöver verkligen inte vräka i sig stora doser vitmin D.
 
Han tog även glädjande upp njurskadorna som jag tjatar om. Jag satt och hoppade i soffan. Yes, en till som känner till dessa och tar upp ämnet. Jag är inte ensam.
 
I Sverige nås vi just nu av informationen att vi måste äta vitamin D som tillskott.
Att mängden ska vara stor.
Att de flesta har brist på grund av breddgraderna vi bor på
Att det är riskfritt med överdosering.
Att höga mängder inte ens är överdosering.
Att det är i stort sett omöjligt att äta sig till en korrekt mängd i kroppen.
Och att brist ger en massa sjukdomar.
 
 
Det finns en massa brister i den informationen. Jag tycker mer att det låter som marknadsföring från en producent som vill sälja en massa piller.
 
Nej alla måste inte äta vitamin D i Sverige.
 
Stig Bengmark skriver ”I Sverige är mild D-vitaminbrist snarare regel än undantag, och det har rapporterats att mer än 80% av barn och ungdomar i övre Norrland och mer än 60% i södra Sverige (Göteborg) har dokumenterad D-vitaminbrist.”
 
Ser ni ordet ”mild”?
 
Hur logiskt är det ätt vräka i sig stora doser för en mild brist?
 
Stig skriver tyvärr vidare ”Och kroppens behov av D-vitamin kan knappast täckas genom enbart kosten. De främsta källor av D-vitamin i maten är fet fisk, ägg och fet mjölk, men den mängd D-vitamin som sådan kost kan bidra med räcker inte långt – ingen kan äta de stora volymer av fet fisk och ägg som i så fall skulle krävas.”
 
300 gram fet fisk i veckan är väl inte så stora volymer att det är omöjligt? Och det hade gett oss variation från kött. Det hade gett oss omega 3. Det hade väl varit ett kanonbra val ur många hälsoaspekter?
 
Stig fortsätter ”D-vitaminbrist har beskrivits ha sammanhang med bl a dessa tillstånd: allergi i allmänhet, Alzheimers sjukdom, astma, autism, blodförgiftning, cancer, Crohns sjukdom, cystisk fibros, degeneration av gula fläcken (macula), depressioner, diabetes 1 och 2, dålig hörsel, dåliga sportprestationer, eksem, epilepsi, fetma, förkylning, för tidigt åldrande, gravitetsbekymmer och förlossningsproblem, hjärtsjukdomar, hål i tänderna, högt blodtryck, infektioner, infertilitet, influensa, lungsjukdomar inkl KOL, migrän, multipel skleros, muskelsmärtor, munsjukdomar som tandköttsinflammation, karies och tandlossning, njursjukdomar, Parkinsons sjukdom, psoriasis och andra hudsjukdomar, reumatiska sjukdomar, schizofreni, tuberkulos och vaginala flytningar.”
 
Nu rusar många till hälsokosten och vill ha trippel dos. Detta måste undvikas.
 
Titta på sjukdomarna igen. Hur många av dessa är kopplade till högt blodsocker, höga nivåer av insulin, högt IGF-1, högt sockerintag och gluten?
 
Alla!
 
Intressant.
 
Så från studier i västländer med ”tallriksmodellen” som grund och vitt socker som bas så är det vitamin D som är boven?
 
Kan det vara så att denna grupp som man har studera också är fettskrämda?
Och att D är ett fettlösligt vitamin som förutsätter fett i kosten för att tas upp?
 
Nej, jag säger inte att du inte ska ta tillskott. Och jag är oerhört medveten om att brist är katastrof för kroppen. Men jag tror inte att alla depressioner, all trötthet och alla förkylningar beror på brist på vitamin D. Jag är snarare helt säker på att de kommer av andra anledningar.
 
Jag tror inte vitamin D är det mirakelmedel som många nu vill påstå.
 
Stress gör dig trött och deprimerad – vitamin D är då inte lösningen.
Stress gör att du får ett dåligt näringsupptag – vilket kan skapa brister av allt – ett piller D är inte lösningen.
Fettfattig kost skapar problem – ett piller är inte lösningen.
Högt blodsocker ger sjukdomar som visas i forskningen – är då vitamin D skurken?
 
Brist är katastrof. Jag håller med.
Vitamin D är extremt viktigt – jag håller med.
Några har en MILD brist i Sverige – jag håller med.
 
Kanske ska vi börja med stresshantering, 300 gram fet fisk var vecka. Verkligen gå ut på lunchen i tio minuter. Kanske ska vi undvika högt blodsocker, äta fett och undvika fruktos. Då detta skapar en massa sjukdomar samt fettlever. Och då fyller vi leverns lager med fett som skulle vara lager åt vitamin D….
 
Kanske ska vi göra roliga saker var dag som tar bort håglöshet.
 Undvika gluten?
 
Och nu, om vi fortfarande känner oss låga prova med en dos vitamin D. Har du brist får du livet tillbaka inom 2-3 veckor. Det går snabbt. Det känns.
 
Har du inte brist så märker du inget. Då kanske lösningen inte är att öka något som inte fungerar?
 
”Men jag äter en massa D-tillskott och har ändå låga värden”
 
Ja, då har du dåligt upptag i tarmen. Då hjälper inte en ökad dos.Och då har du garanterat brist på en massa annat. Som också gör dig sjuk och trött. Då är det det dåliga upptaget i tarmen som är lösningen, inte överdosera vitamin D.
 
Och D3 är ju ett hormon. Jag har inte hunnit kolla, men tanken har dykt upp. Om du inte får rätt värden i kroppen trots hög dos så bör ju det tillskottet du ätit ha hamnat i toaletten. Och då har vi en massa D3, alltså hormoner, i toan.
 
Hamnar dessa som aktiva hormoner i naturen? Jag vet inte.
Och om de gör det, har de någon påvekan på djur? Jag vet inte.
 
Tack Michael Mosley! Du växer för var dag i mina ögon. Du vågar tänka och vågar ifrågasätta och vågar ändra dig.
 
Och nu vågar du gå emot denna massiva marknadsföring av vitamin D, av överdos och samtidigt lyfta fram viktigheten av D.
 
Imponerande balanserat.