Nu kommer hösten och många tar fram burken med D3 igen.

Vissa till och med ”vräker” i sig höga doser med D3.

”Men Anna, ALLA måste äta detta om man bor här! Solen skiner mindre i år än för 100 år sen….”

Vi har bott i Norden i 4000 år. Hur överlevde vi om det som säljarna säger är sant?

”Men Anna, vitamin D är extremt viktigt!”

Japp, stämmer alldeles utmärkt. men nu måste vi hålla i sär påståendena.

Vitamin D3 är ett jätteviktigt hormon. Nej, inte vitamin utan hormon. Ett av kroppens starkaste. Vad händer om du vräker i dig ett av många hormon som samverkar? Jo, du skapar obalans i din kropp.

”Men Anna, utan D blir man sjuk, forskningen visar på en massa sjukdomar kopplade till vitamin D-brist”

Ja, det stämmer också. Men nu måste du läsa forskningarna. Sjukdomar är kopplade till brist på vitamin D. Det står ingenstans att de BEROR på vitamin D. Det är snarare så att många sjukdomar skapar en inflammation. Och inflammation ger låga värden på vitamin D i blodet.

Och det är i blodet vi mäter. Inte i ”kroppen”.

Har du mätt upp ditt D? Och det är lågt? Gissar på att du har ett lågt värde av D2?

Vad tar du för tillskott: D2 eller D3?

För dessa är ju olika, helt olika.

Och är du inte nyfiken på varför du har ett lågt värde trots rätt mat? Eller äter du fel mat och hoppas på att kompensera naturens balanser med piller?

Lågt D2 har två orsaker. (Finns massa, men två vanliga orsaker.)

1 Högt D3 ger lågt D2 i blodet. Precis som det ska vara. Vilket betyder att du äter dina tillskott (av D3) och får inte upp dina blodvärden av D2. Och tror då att du ska öka mängden av tillskott. Och skapar mer och mer obalanser.

För du vill aldrig skapa obalans mellan D och A. Vilket du nu gör i rask takt. Detta kommer sen skapa obalanser på många av dina mineraler. Sen ser du ”ett kilo” tillskott framför dig var morgon.

2 Lågt D kan också vara ett tecken på låggradig inflammation. Och att låta den vara kvar är nog inte världens bästa idé. Den är nog markören för alla sjukdomar som egentligen är orsaken.

Sjukdom/obalans ger inflammation som er lågt D2.

Vi äter tillskott av D3 för att lösa en markör, en signal på att något är fel.

Men låter orsaken vara kvar.

Men ja, D är extremt viktigt för oss.

Hur många känner du som har rakit (hos barn) eller osteomalaci (hos vuxna)? För DET är bevisade bristsjukdomar.

Vad är det egentliga felet som ni nu döljer upp? Är de en orsak som är ok att dölja med piller eller är det en orsak som kan skapa andra problem än bara ett lågt värde på testen?

”Men Anna, nu säger du ju tvärt emot än alla andra! Vem ska jag tror på?”

Dig själv och naturen! Är det rimligt?

Tror du på fullaste allvar att vi mår så dåligt som vi gör idag för att solen lyser mindre än för 100 år sen? Eller kan det vara livet som påverkar detta?

Tror du på fullaste allvar att det är vitamin D som skapar alla dessa sjukdomar och inte stress, socker, kemikalier, tillsatser, skräpmat, högt blodsocker, gluten och processad kost?

Men ja, visst hade det varit skönt att kunna att ta ett tillskott och slippa ändra på livet, börja promenera och behöva tacka nej till ”det gotta”.

”Men Anna, nu säger du ju tvärt emot än alla andra! Vem ska jag tror på?”

Dig själv och naturen! Är det rimligt?

Brist D är KOPPLAT till depression, trötthet, håglöshet och nedstämdhet. Inflammation är BEVISAT påverkande genom cytokiner till depression, trötthet, håglöshet och nedstämdhet.

Om du verkligen är trött på grund av brist på D så tar det ca 4-7 dagar att ta bort detta. Du äter dina tillskott och mår strålande efter en vecka.

Gör du inte det, så öka inte på någon som inte fungerar. Mer av ”inget” gör inga fördelar – bara en massa nya skador.

En trött kropp är sällan sjuk. En trött kropp är snäll och berättar för dig att du lever fel, tänker fel, äter fel eller har ett självprat som är fel.

Trött är hjärnans vänliga och omtänksamma signal på att du behöver göra en förändring

(Och den förändringen är tusen gånger jobbigare än vad det betalda säljaren och marknadsförarna för vitamin D vill få dig att tro.)