… du med stress kan skapa ett högt blodsocker trots att du äter noll gram kolhydrater?

Visste du att du med noll kolhydrater kan skapa stress genom att du skapar brister?
(Av ämnen som du bara får från ex grönsaker.)

Visste du att du ökar din insulinkänslighet med grönsaker?
Du får alltså ett bättre kontrollerat lägre blodsocker TROTS att du äter lite kolhydrater i form av grönsaker…

Visste du att all fasta ökar stressen?
(Vissa diabetiker får höjt blodsocker av fastan, andra får sänkt… det beror på grundstressen samt deras kvarvarande insulinkänslighet. Kan det vara samma för oss utan diabetes men med nuvarande eller tidigare övervikt?)

Visste du att din kropp alltid bygger minst 20 gram kolhydrater i form av glukos var dag oavsett vad du äter? Och om den ändå gör det kanske vi i stället kan äta dessa i form av grönsaker.

Grönsaker som innehåller livsviktigt vitamin C och folsyra.

Visste du att brist på folsyra ökar mängden homocystein i kroppen och detta är blodproppsbildande?
Homocystein skapas av proteiner vi äter.

Så en biff skapar homcystein. Men en biff med mörkgröna grönsaker (folsyra) gör det inte. Visst är det intressant.

”Men eskimåerna äter ju inte grönsaker till sitt protein.” Så sant, men deras protein är inte biff, det är fisk. Och i denna finns omega 3 som gör tvärtemot homocysteinet. Så de tar ut varandra. Det betyder att äter du bara fisk och skaldjur behöver du inga grönsaker (för folsyrans skull, men fortfarande för vitamin C.)

”Men eskimåerna äter ju inga grönsaker, hur får de i sig C?” Enkelt, späck från Narvalen, maginnehåll i småfisk samt fiskögon och binjurar. Så äter du detta ofta så är det ok att hoppa över grönsakerna med hänsyn till vitamin C 😉

(Ja, jag har glimten i ögat och en hel rävfarm bakom örat. Jag tror inte vi kommer att lägga till maginnehåll från småfisk i vårt kost. Men kanske lite grönsaker…?)

Idag är det sista dagen på ”Lås-in-mig”-veckan. Lovar att vara tillbaka på bloggen med full kraft på måndag igen. Men hinner nog någon liten rad till innan veckan är helt slut.

Anna