Från föreläsningsmaterialet om kolesterol. Denna text är under rubriken VLDL (TG):

”Mycket kolhydrater i födan ökar VLDL syntes via ökad bildning av pyruvat och dihydroxyacetonfosfat (glykolysen) som kan användas till TG-syntes (ihop med endogena TG)”

Och vi vet enligt forskningen att högt VLDL/TG är en riskfaktor.

Hur fåglarna får de ihop att fett innehåller kolhydrater? Eftersom rådet är att minska fettet!

Och minskar du fettet, vad kommer du då öka på tallriken för att bli mätt? Tadaaaa – mer kolhydrater.

Någon har otur när de tänker.

Min gissning till att det blir så här fel? Starka ekonomiska krafter bakom mjöl och socker samt en stor okunskap om kostens betydelse i vår kropp. Du vet ”kosten spelar ingen roll”.

Mjöl, gluten och socker påverkar ditt belöningssystem och du kommer att överäta = mer klirr i kassan hos producenterna. Och konsumenterna vill inte bli av med sin drog. Macka, gluten och socker är ångestdämpande, smärtstillande, belönande, energihöjande (dopamin) och beroendeframkallande. ”Rör inte min drog!”

Fett har inte den påverkan och genom Ancel keys lögn på 50- och 70-talet om fettets farlighet så har vi bara kört på i fel väg nu i 70 år. Och nu vågar ingen erkänna att de har lurat hela västvärldens befolkning. Lite som ”Oups, förlåt att så många dött av diabetes typ II och hjärt- och kärlsjukdom – vi hade visst fel…”